Economia

L’atur cau al maig fins a nivells previs a la crisi del 2008

Recula en 16.671 persones i queda en menys de 350.000 desocupats

Els contractes indefinits continuen a l’alça

Catalunya va guanyant batalles a l’atur mes rere mes. Concretament, aquest maig es va tancar amb 16.671 persones menys apuntades a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), fet que comporta una davallada del 4,6% respecte al mes previ. Una altra xifra de la revifalla laboral indica que el nombre total de desocupats a casa nostra que ahir va difondre el Ministeri de Treball, 348.027, és inferior al llindar psicològic de les 350.000 persones, un nivell oblidat ni més ni menys que des de l’agost del 2008, és a dir, no tan sols abans de la pandèmia, sinó molt més enllà, en un moment previ a la gran crisi financera del segle.

Les dades del ministeri també posen de manifest la influència dels recents retocs de la reforma laboral, ja que, dels 257.021 contractes signats el mes passat, gairebé la meitat, 121.847, van ser indefinits. Les xifres interanuals també són positives, ja que, si comparem la situació actual amb la de fa un any, l’atur s’ha reduït a Catalunya en 133.790 persones, és a dir, un 27,7%, i s’hi han creat 164.177 llocs de treball.

Analitzant les dades per demarcacions, a totes s’hi han registrat descensos en l’atur, especialment de manera relativa a la de Lleida, on la temporada de la fruita ha activat l’ocupació en l’agricultura. A les de Girona i Tarragona va ser el sector de serveis, impulsat pel bon ritme en l’arribada de turistes, el responsable de la millora en el mercat laboral. A Barcelona, la reducció de l’atur registrat es va deure tant a l’auge dels serveis com a la millora, discreta, de la indústria.

El govern va celebrar les dades “rècord” i “històriques”. El secretari general de Treball, Enric Vinaixa, va indicar que els canvis a la reforma laboral poden tenir molt a veure amb l’increment notable de la contractació indefinida, per bé que una part “important” de prop d’un terç d’aquests contractes, va admetre Vinaixa, corresponen al tipus “fix discontinu”. Per aquest motiu, el secretari general va instar a “donar una mica més de marge de temps”, aproximadament un any, per comprovar si es consolida la tendència.

Satisfacció i cautela

Els agents socials van celebrar la “fita històrica”, segons Josep Ginesta, director general de Pimec, que tanmateix va fer una crida a mantenir un “optimisme responsable”, “sense excessives eufòries”. Al seu torn, Foment del Treball va emetre una nota en què, a més d’aplaudir les dades, recordava que cal “estar alerta” a les conseqüències del conflicte a Ucraïna, de l’IPC desbocat i de l’aplicació de la reforma laboral. “S’ha de considerar –concloïa la nota– que també es tracta del mes més propici per a l’ocupació per l’inici de la temporada turística.”

Els sindicats defensen que la reforma laboral és la que està afavorint l’increment de la contractació, especialment la indefinida. Amb tot, UGT va reclamar mesures com la renda garantida de ciutadania per combatre l’alça dels preus, i CCOO va insistir que encara hi ha “desocupació i temporalitat”.

LA FRASE

Tot i les bones xifres, cal mantenir un optimisme responsable, sense eufòries excessives
Josep Ginesta
director general de la patronal pimec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona