Economia

Vidreres

Setanta anys envasant llet

La fàbrica de Vidreres es va construir el 1952 perquè la que hi havia a Sils havia quedat petita

La marca Ram neix a Barcelona però el 1955 els socis decideixen portar-la a envasar a les comarques gironines

“Ram, ram, ramplataplán!” Aquest va ser un dels anuncis més escoltats a les ràdios dels anys seixanta i amb gran difusió també a la premsa escrita. Feia cinc anys que Lactaria Española Sociedad en Comandita comercialitzava i envasava llet Ram a Vidreres, una fàbrica que es va construir el 1952, és a dir ara fa 70 anys, perquè la planta que fins aleshores tenien a Sils s’havia fet petita. Un any després la fàbrica de Vidreres ja envasava les marques Lar i Granjas La Catalana i aquell mateix any l’empresa va passar a dir-se Lactaria Española, S.A.

Ram, una marca que va néixer a Barcelona, va arribar a Vidreres el 1955 i va desbancar Lar perquè en aquell moment els socis creien que podien tenir millor “sortida i adopció”, segons explica l’actual responsable de producció de la fàbrica, Toni Garcia. “Ram ja era una marca comercial existent, amb una trajectòria paral·lela, vinculada a empreses familiars”, diu Garcia, que assegura que a partir d’aquell moment el creixement de l’empresa va ser espectacular.

Així ho recorda també l’exdirector Josep Tarrés: “Recollíem tota la llet amb lleteres de 25 litres; el gran avantatge de la planta és que sempre ha treballat amb un producte de quilòmetre zero –al voltant d’uns 60 quilòmetres– i sempre teníem una matèria primera molt bona.” En aquells anys la llet s’envasava en vidre i per això la fàbrica va arribar a tenir 247 treballadors, “perquè s’havien de rentar les ampolles”, i “teníem una flota de repartiment pròpia”. “A la fàbrica pràcticament hi treballava tot el poble i també hi havia treballadors de pobles veïns com ara Sils o Maçanet de la Selva”, comenta l’exdirector (es va jubilar el 2006).

Al llarg dels anys, l’empresa ha canviat moltes vegades de mans. “Hem passat moltes aventures en aquesta planta i cada Nadal arribaven notícies que ens compraven; no sabíem mai què ens passaria”, diu Tarrés, que manté que mai havien deixat de cobrar una nòmina. Com a exemple dels molts canvis de noms que ha tingut l’empresa, el 1974 l’Instituto Nacional de Industria va prendre la majoria del capital social i econòmic de Lactaria Española, que es va convertir en una empresa pública on van anar a parar altres lleteres d’arreu de l’Estat com Complesa de Lugo o Laresa de Madrid. Es va anomenar grup Lesa amb Fernando Abril Martorell com a primer president del consell d’administració. El 1988 Lesa va passar a mans del monopoli de Tabacalera, però “els cremava a les mans” i hi va haver una quinzena d’intents de vendre el grup o parts del grup. El 1995 va passar a mans de Leyma, el 1999 de Puleva i aquell mateix any de Corporación Alimentaria Peñasanta, S.A. –aquesta venda no va acompanyada de la marca Ram–. El 2000 a Vidreres es va començar a envasar Ato i Central Lechera Asturiana. El 2007 va passar a anomenar-se Vidreres Llet SL i el 2018 Lletera Industrial Làctia SL, que és la propietat actual.

Làctia envasa 150 milions de litres anuals i és “una de les plantes més grans del sector a Catalunya”, afirma la directora, Alba Serra, que manté que envasen llet de quilòmetre zero i que la recullen cada 24 hores per garantir-ne la qualitat. Segons Serra, intenten mantenir els pilars que sempre hi ha hagut a l’empresa “perquè les persones són el més important i hi ha molta gent que creu en el projecte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els premis Cambra 2023 guardona empreses de tres comarques gironines

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Posen en valor la figura de l’economista

girona
CONFLICTE LABORAL

Protesta de treballadors de Comforsa

CAMPDEVÀNOL

Seat calcula produir a Martorell un 9% més de cotxes el 2024

barcelona
SOCIETAT

Castelló celebra 125 anys obrint l’únic obrador de xuixos del món

GIRONA
conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Calviño aconsegueix els suports per presidir el Banc Europeu d’Inversions

barcelona
economia

Principi d’acord entre el hub que ha de substituir Nissan i els sindicats per a 600 contractes a partir de l’1 de febrer

barcelona

Acaba sense acord la primera reunió per pujar el salari mínim

barcelona
economia

CaixaBank Girona reuneix el seu Consell Assessor als serveis corporatius de Barcelona

girona