Economia

El sector turístic té “bones perspectives” davant l’estiu

Els primers mesos de 2022 ja s’assemblen força als de 2019 i confien a tornar al 95% a l’agost

Fallen encara operadors turístics britànics i el mercat rus, però s’encomanen a la proximitat

Els hostalers gironins confien que la temporada d’estiu permeti assolir la recuperació després dels dos anys pandèmics de 2020 –desastrós, i que ni volen comptar en les estadístiques– i 2021 –amb un bon estiu que va salvar la demanda interior, però amb clapes–. D’aquests dèficits, esperen començar a pal·liar l’absència d’operadors turístics britànics, tot i ser complicat refer els engranatges. Per al pròxim trimestre, el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, “les perspectives són bones” I ho refermen amb els indicadors del primer quadrimestre, en què només hi ha un 7,58% de davallada en nombre de visitants respecte al 2019. Dels 2,1 milions d’aleshores, als 1,9 milions d’enguany. I l’estiu pot ser “bo o molt bo”, tot comptant que alguns negocis el 2021 ja van millorar dades de 2019. La previsió oficial és d’un 80% al juliol i un 95% a l’agost.

Pel que fa a pernoctacions entre el gener i finals d’abril, és un 10% inferior comparat amb les estadístiques d’abans de la covid-19, i la diferència, segons el vicepresident, Jaume Dulsat, radica en el fet que hi predomina encara “el visitant de proximitat, que fa estades més curtes”. Però entre les dades que fan pensar que la temporada pot ser bona arreu, els 2,3 milions acumulats enguany d’hostes catalans. “Els hem de fidelitzar perquè tornin”, aposta Dulsat.

Redistribució de demanda

La proximitat va salvar l’estiu passat i també el primer quadrimestre de 2022, en què, a més dels catalans, els viatgers d’altres punts de l’Estat espanyol s’han decidit a passar uns dies a la Costa Brava (25,5% més) o al Pirineu i a l’interior (molts més del doble que el 2019).

Els francesos, que abans de la covid-19 eren el segon públic objectiu, mantenen la posició, però encara a la baixa, mentre que la davallada de neerlandesos i belgues s’està compensant amb una creixent arribada d’alemanys, la destinació de procedència exterior que resisteix millor.

Hi ajuda el trànsit a l’aeroport de Girona, on Noguer destaca que tot i la davallada de viatgers russos –segment minoritari, però que animava demanda pel seu poder adquisitiu i en algunes destinacions o establiments especialitzats garantia l’activitat–, “es pot compensar amb altres destinacions de països de l’est”, com ara Polònia, amb rutes noves de Ryanair. Entre les bones notícies, creix l’arribada d’irlandesos i portuguesos i el públic nord-americà torna a respondre.

L’alegria va per barris

Per sectors, la indústria hostalera té prereserves del 90%, diu el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, però amb el dubte del volum que podran rebre del mercat britànic com a primera preocupació en destinacions com ara Lloret. I en els sectors del càmping, els apartaments turístics i les cases rurals, la perspectiva és d’un estiu intens, encara que lamenten que dependre de la demanda interior, pendent de la previsió del temps i reservant a darrera hora, és voluble. Però Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings, alerta que per aquest motiu serà difícil trobar cap forat al juliol i l’agost davant l’“anticipació” del client internacional.

Jaume Dulsat, del patronat, anuncia que continuen treballant en el pla d’accions de 2022, amb un 58% acomplert, i que ja treballen en la temporada hivernal d’esquí. I Gotanegra aposta per recomptar resultats a final d’any, i no després de cada temporada, en pro de l’estacionalització.

LES XIFRES

7,6
per cent
ha davallat l’arribada de turistes a la Costa Brava, l’interior i el Pirineu gironí entre gener i abril respecte al 2019.
90
per cent
d’ocupació mitjana es preveu entre càmpings, apartaments, cases rurals i l’hostaleria a l’estiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia