Economia

Estats Units

La Reserva Federal apuja un 0,75 % el tipus d’interès

És el major increment en 28 anys

El preu del diner als EUA se situa entre l’1,5 % i l’1,75 %

La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha anunciat aquest dimecres una pujada del tipus d’interès oficial de 0,75 punts per lluitar contra una inflació desbocada. És el major augment del preu del diner en 28 anys.

Amb aquest increment, el tercer d’ençà que la Fed va començar a apujar tipus al març, el tipus d’interès oficial de la major economia del món passa a situar-se en una forquilla entre l’1,5 % i l’1,75 %.

Aquest és l’increment del preu del diner més gran d’ençà del 1994, quan el demòcrata Bill Clinton estava a la Casa Blanca i l’històric Alan Greenspan dirigia la Fed.

En un comunicat oficial al final de la seva reunió de dos dies, la Junta de Governadors del sistema de la Reserva Federal ha avançat que preveu noves pujades del preu del diner en el futur.

El president de la Fed, Jerome Powell, ha justificat la mesura davant les pressions per l’alça desbocada dels preus que esquitxen totes les activitats i perquè continuen veient riscos inflacionistes. En aquest sentit, ha subratllat que el seu equip té el fort “compromís de reduir la inflació al 2 %”.

“Al maig vam arribar al consens que un 0,5% seria suficient però des d’aleshores ens ha sorprès l’augment de la inflació i la Fed ha decidit apujar el tipus d’interès un 0,75 %”, ha afegit en una roda de premsa després de la reunió de la Junta de Governadors. A més, ha apuntat que nous augments seran "apropiats". “Tenim les eines i la resolució per restaurar l’estabilitat dels preus”, ha assegurat.

Divendres passat es van conèixer les dades de la inflació als EUA, que s’ha disparat al maig fins al 8,6 %, la seva taxa més alta dels últims 40 anys, empesa sobretot per l’encariment de l’energia. Dissabte el preu del galó de benzina (3,78 litres) va assolir els 5 dòlars, una xifra mai vista al país.

A més, la Fed ha anunciat que continuarà reduint la seva cartera de deute públic del govern nord-americà, composta sobretot per lletres del Tresor i valors suportats per préstecs hipotecaris. El banc central dels EUA acumula uns 9 bilions de dòlars en deute públic.

Com ja ha fet al juny, la Fed es desprendrà aquest juny i juliol de 30.000 milions de dòlars en lletres del Tresor i de 17.500 milions en valors relacionats amb hipoteques cada mes. Al setembre aquestes xifres mensuals es doblaran fins als 60.000 i 35.000 milions de dòlars, respectivament.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona