Economia

El govern espanyol aprova un paquet anticrisi de més de 9.000 milions d’euros

Sánchez anuncia una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport mensuals expedits per l’Estat

El Consell de Ministres aprova un augment de les pensions de jubilació i invalidesa i un xec de 200 euros per a persones amb ingressos baixos

El govern espanyol ha aprovat aquest dissabte un decret per fer front a la crisi provocada per la guerra a Ucraïna que suposarà una despesa “superior als 9.000 milions d’euros”.

Així ho ha anunciat el president de l’executiu estatal, Pedro Sánchez, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d’aquest dissabte, que ha aprovat la pròrroga fins al 31 de desembre de les mesures anticrisi.

“Aquest nou decret suposa un esforç extraordinari, superior als 9.000 milions d’euros, amb 5.500 milions en despesa per protegir les famílies i 3.600 milions en reduccions d’ingressos per les rebaixes fiscals”, ha destacat Sánchez.

En total, el govern espanyol preveu invertir fins a finals de 2022 “prop de 15.000 milions d’euros, més d’un punt del producte interior brut (PIB)”. Segons ell, aquestes iniciatives contribuiran a contenir l’alça dels preus en 3,5 punts.

Un dels punts del paquet anticrisi és una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport mensuals expedits per l’Estat. El decret, que entrarà en vigor l’1 de setembre i serà d’aplicació fins al 31 de sembre, inclou tots els títols multiviatge de transport terrestre prestats per l’Estat o entitats estatals.

La mesura contempla una reducció de fins al 30% del cost dels abonaments emesos per les comunitats autònomes i entitats locals. Sánchez ha assenyalat que aquests organismes podran completar les rebaixes fins a un 50% “amb recursos propis”.

El finançament de les dues reduccions serà sufragada íntegrament pel govern espanyol. Sánchez ha explicat que aquesta mesura busca “incentivar” l’ús del transport públic.

Sánchez ha detallat que en el marc del pla anticrisi s’implementarà un augment d’un 15% les pensions de jubilació i invalidesa i un ajut directe de 200 euros per a treballadors, autònoms i aturats amb “baixos ingressos”, que es podrà sol·licitar a partir del mes de juliol.

L’objectiu d’aquesta mesura és contrarestar l’increment del preu de la cistella de la compra.

El decret de mesures anticrisi també recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5% i la pròrroga de bonificació de 20 cèntims per litre de combustible.

En la mateixa línia, l’executiu ha acordat limitar el preu del gas butà “per assegurar el benestar dels més vulnerables”.

Impost al benefici de les elèctriques

El cap del govern espanyol ha avançat aquest dissabte que l’impost per gravar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques es tramitarà com a projecte de llei i entrarà en vigor l’1 de gener del 2023.

El líder socialista no ha concretat com serà aquest gravament, que encara està en estudi, però ha afirmat que respon a la necessitat de garantir “un repartiment just de les càrregues socials i econòmiques” de la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna.

“Aquells que obtinguin rèdits indirectes d’aquesta pujada de preus han d’aportar de forma addicional a l’esforç col·lectiu i a la protecció de la classe mitjana i treballadora”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA