Economia

Quadern d’economia

FRANCESC CABANA

La burgesia catalana

La burgesia catalana és per a ell: “«la élite que perdió la partida»”.

Hi ha dos llibres publicats amb el mateix títol però amb diferències a l’hora dels subtítols i de la llengua amb què estan escrits. El primer, per ordre de publicació, és en català i porta de subtítol Una aproximació històrica. L’autor és una persona que conec força bé i que es diu Francesc Cabana. En el segon llibre, el títol i la resta estan escrits en castellà, porta per subtítol Retrato de la élite que perdió la partida i l’autor és el periodista i col·laborador de La Vanguardia Manel Pérez, ben conegut i del qual llegeixo tots els articles que publica.

El primer el va publicar l’editorial Proa –una col·lecció que llavors pertanyia a Enciclopèdia Catalana– el 1996 i el segon, que ha arribat fa poc a les llibreries, és d’Ediciones Península i Grup62 –originàriament Edicions 62–, propietat d’Editorial Planeta i de la família Lara.

Aquest article no pretén pas fer una crítica del llibre, que va fer de forma força elogiosa un periodista de La Vanguardia. Em limitaré a fer algunes observacions que em sembla que poden servir per entendre la finalitat del llibre. Els dos llibres tenen un contingut totalment oposat: Manel Pérez no signaria el meu i jo no signaria el seu encara que m’asseguressin un primer premi a la rifa de Nadal. Edicions 62 va ser durant molts anys la primera empresa editorial catalana. Va ser fundada per Max Cahner i Ramon Bastardes, catalanistes des que van néixer o fins i tot abans, si això és possible. L’editorial va passar per diverses mans. Finalment, una participació que definia la majoria de l’accionariat va ser venuda per Enciclopèdia Catalana SA al grup de la família Lara amb un únic vot en contra, el meu. José Manuel Lara, definit per Manel Pérez com “profundamente contrario al nacionalismo catalán” –pàg. 96–, és propietari dels canals de televisió Antena 3 i La Sexta, de l’emissora de radio Onda Zero i del diari La Razón. El primer llibre recull una història completa de la burgesia catalana. És a dir, dels segles XIX i XX. El de Manel Pérez, en canvi, fa referència als darrers anys del segle XX i a tots els d’aquest segle. Quan he llegit el llibre, m’han interessat especialment les informacions no publicades i que ell, sembla, tenia de dos amics seus: José Manuel Lara i Joan Oliu, que era aleshores president executiu del Banc de Sabadell. Resulta especialment interessant l’explicació que dona sobre el canvi de domicili de tantes empreses catalanes i concretament el del Banc de Sabadell i de Caixabanc.

Conec gairebé totes les persones que surten al llibre de Manel Pérez i podria donar també algunes manifestacions procedents de converses privades amb algun d’ells. La burgesia catalana és per a ell “la élite que perdió la partida”. No crec que es refereixi al Sr.Godó, propietari de La Vanguardia i superior seu.

La crítica del llibre vindrà –tot i que no ho asseguro– d’aquí a unes setmanes, sempre que hagi superat el mal humor que tinc ara i que fa que hagi demanat a la meva esposa que faci el favor de preparar-me uns quants litres de til·la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona