Economia

Les rebaixes, en marxa

El gruix important del petit comerç va començar les rebaixes ahir amb descomptes d’entre un 20% i un 60%

La majoria pensa que aniran bé i Pimec diu que seran incertes

Espai Gironès obre demà i Girona ho va fer diumenge passat

Un gruix important del petit comerç va començar ahir les rebaixes d’estiu, unes rebaixes que poden ser bones per a les poblacions costaneres, “perquè hi ha turisme”, i incertes per a la resta. Malgrat això, la majoria pensa que seran millors que les de l’any passat i pràcticament tothom està d’acord que aquests períodes de descomptes “són benvinguts” per als clients “però que han perdut força” pels nombrosos descomptes que es fan al llarg de l’any.

A Girona ciutat, el tret de sortida de la campanya de rebaixes va ser el 26 de juny, festiu d’obertura permès per l’Ajuntament de Girona, “però poques botigues van obrir el cap de setmana”, que va coincidir amb la revetlla de Sant Joan i molta gent va aprofitar els tres dies de festa per marxar. El gran gruix dels establiments van penjar el cartell de les rebaixes ahir amb descomptes que van d’un 20% a un 50%. El sector, segons l’enquesta realitzada per l’associació Girona Centre Eix Comercial als establiments associats, espera incrementar les vendes en relació amb l’any 2021 amb percentatges “ben diferents i que poden anar d’un 3% a un 10%”.

La vicepresidenta de l’associació, Mercè Ramírez de Cartagena, va explicar que les grans cadenes i franquícies van començar les rebaixes la setmana de Sant Joan, però que “hi ha consens entre el comerç local de seguir la normativa catalana” de l’1 de juliol al 31 d’agost malgrat que ja fa temps que la normativa de descomptes ja no té un límit temporal. Tot i això, Ramírez de Cartagena reconeix que bona part del comerç associat fa temps que fa “rebaixes especials” dirigides al client habitual. “És una manera de fidelitzar el client”, subratlla. La representant del sector també indica que les rebaixes d’estiu han deixat de ser “el que eren”, però confia que “siguin bones”, especialment en el sector de la moda i els complements.

A l’Espai Gironès de Salt, el gruix important de les rebaixes va començar entre dilluns i dimarts malgrat que “cap al 20 de juny ja hi havia algun operador que les va començar”. “I avui (ahir per al lector) tothom està de rebaixes”, va comentar ahir el gerent del centre, Pau Jordà. Els descomptes són importants, entre un 50% i un 60% “i amb la inflació que hi ha és per pensar-s’ho i gaudir-ne”.

Jordà manté que “la perspectiva de les rebaixes és bona” perquè la xifra de vendes al centre comercial aquest any “està per sobre de la del 2019”. L’Espai Gironès obre les portes aquest diumenge.

El responsable de la junta de la FOEG Comerç, Albert Gómez, també és del parer que les rebaixes “ja no mantenen l’atractiu que hi havia hagut anys enrere”, però creu, pel sondeig que ha fet entre comerciants de diferents ciutats i poblacions gironines, que “s’esperen bons números”. “Hi ha bones perspectives, sobretot a les poblacions més vinculades al turisme. El turista francès aquest juny ha anat molt i molt bé”, manté. Gómez assegura que bona part del petit comerç va començar ahir les rebaixes “malgrat que hi ha botigues que van començar fa dies”.

El president de Pimec Comerç Girona, Josep M. Vergés, manté que les rebaixes d’estiu d’aquest any estan marcades per la “incertesa” i hi afegeix: “No crec que a hores d’ara ningú s’atreveixi a fer una previsió.” Creu que “a l’estiu les vendes funcionaran”, però sosté: “No sabem ni com ni quan ni qui se’n beneficiarà. Les grans plataformes i els grans formats ja fa dies que fan descomptes i això ha arrossegar el petit botiguer, que és el nostre comerç, a començar-les també i a perdre marges. Està abocat a tenir una economia de supervivència important”, va dir.

Per Vergés, la incertesa, l’increment de preus i la disminució de les rendes familiars, que malgrat que es faran més evidents a partir de la tardor ara ja es noten, condicionaran el consum, que, segons assegura, ja ha baixat i la inflació “se’ns ha menjat 25.000 milions d’euros”. Per Vergés, el sector està sobrevivint i cada dia “el comerç apuja persianes amb dificultats”. Vergés també és del parer que s’ha perdut el tradicional esperit de les rebaixes.

LA FRASE

Els establiments de Girona Centre Eix Comercial esperen incrementar vendes respecte al 2021
Mercè Ramírez de Cartagena
GIRONA CENTRE EIX COMERCIAL

LA FRASE

Hi ha bones perspectives per a les poblacions més vinculades al turisme
Albert Gómez
RESPONSABLE DE LA JUNTA DE LA FOEG COMERÇ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA