Economia

crisi energètica

Berlín insisteix que Rússia no és “fiable” i secunda reducció de consum de CE

Alemanya ha aconseguit reduir la dependència del gas rus des del 55% al 26% des de l’inici de la invasió a Ucraïna

El govern alemany ha insistit aquest dijous que Rússia no és “un soci fiable”, després de reprendre’s els subministraments a través de Nord Stream, i ha recolzat la proposta de la Comissió Europea (CE) de reduir el consum de gas en un 15%, inclòs en aquells països que no depenen de l’energia russa.

“És una proposta correcta”, ha afirmat el ministre d’Economia i el Clima, el verd Robert Habeck, per a recordar que aquesta no és encara una cosa “acordada” i que topa amb el rebuig d’altres països del bloc comunitari.

Habeck, amb rang de vicecanceller en el tripartit entre socialdemòcrates, verds i liberals d’Olaf Scholz, al·ludia a la negativa d’aquells socis que no veuen per què han de reduir el seu consum, ja que no tenen una forta dependència del gas rus, com Alemanya.

Habeck, però, ha considerat que el correcte és mantenir el principi d’“unitat” en la resposta a Moscou i que tots els països “contribueixin” a reduir aquest consum, d’acord amb el principi de “solidaritat” formulat ahir per la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen.

Fins ara, Grècia, Espanya i Portugal, han mostrat el seu desacord amb la mesura proposada des de Brussel·les.

Segons Habeck, s’ha demostrat, després de l’“absolutament injustificable agressió a Ucraïna”, que Rússia no és “un subministrador fiable”, sinó que aprofita “qualsevol pretext” per a practicar l’“extorsió” cap a Alemanya i el conjunt d’Europa.

Els deu dies de suspensió dels subministraments a través de Nord Stream van obeir, segons Moscou, a tasques de manteniment i la falta d’una turbina, de fabricació alemanya, la qual cosa segons Berlín no té el menor “fonament tècnic”.

“Rússia és un factor de risc creixent en el sistema energètic”, ha afirmat Habeck, per a qui no està garantit que vagin a mantenir-se els subministraments de gas rus ni a quin nivell.

Alemanya ha aconseguit reduir la seva dependència del gas rus, que al febrer, amb l’inici de la invasió d’Ucraïna, significaven el 55% del total de les seves importacions, per a fins al 26%, segons xifres del Ministeri. El propòsit de l’Executiu de Scholz és “avançar” fins a assolir desvincular-se d’aquest “soci no fiable” que és Rússia, però això no s’aconseguirà de manera immediata, ha recordat Habeck.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona