Economia

L’IPC a l’Estat es dispara sis dècimes al juliol i se situa en el 10,8%

Marca la taxa més alta des del 1984 i es deu a l’augment dels preus dels aliments, les begudes no alcohòliques i l’electricitat

L’economia espanyola creix un 1,1% el segon trimestre

La inflació anual a l’Estat es va disparar al juliol i ha tornat a superar els dos dígits, fins al 10,8%, segons l’indicador avançat de l’Índex de Preus al Consum (IPC) de l’Institut Nacional d’Estadística. Concretament, es tracta de sis dècimes més que la taxa anual del maig, que es va situar en el 10,2%, i suposa la taxa més alta des del setembre del 1984, és a dir, dels darrers 38 anys. L’augment de la inflació es deu principalment a la pujada dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, l’electricitat, i al comportament de la roba i calçat, els preus dels quals baixen menys que l’any anterior. Malgrat l’escalada dels darrers mesos, al juliol destaca en sentit contrari el descens dels carburants.

D’altra banda, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, també va augmentar sis dècimes al juliol, fins al 6,1%, la dada més alta des del gener del 1993.

Pel que fa la taxa mensual, al juliol es va registrar una taxa de -0,2% respecte al juny, segons l’indicador avançat de l’IPC.

Quant a l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), el mes de juliol es va produir una variació anual del 10,8 %, un increment del 0,8% en comparació amb el mes anterior. La variació mensual estimada de l’IPCA és del -0,5%. La variació anual definitiva de l’IPC corresponent al mes de juliol es coneixerà el pròxim mes.

Economia espanyola

D’altra banda, l’economia espanyola ha crescut un 1,1% entre l’abril i el juny, impulsada per l’augment del consum a les llars tot i el context d’inflació elevada per l’impacte de la guerra a Ucraïna, segons l’avenç publicat aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística. El creixement s’ha accelerat 0,9 punts respecte al primer trimestre de l’any quan la sisena onada de la Covid i la invasió a Ucraïna va provocar una contracció del consum de les famílies. Durant el segon trimestre el consum de les llars ha crescut un 3,2% i la inversió empresarial ha caigut un 2,3%. El que ha viscut una important increment, d’un 7,8%, ha estat la inversió en habitatge, edificació i construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona