Economia

El govern atribueix l’increment de l’atur a l’agost a la inflació i l’energia

El secretari de Treball ressalta que l’increment dels aturats i la baixada de l’afiliació és menor que en anys previs

“No podem parlar de dades satisfactòries”, assegura

El secretari de Treball del govern, Enric Vinaixa, ha valorat negativament les dades d’atur i afiliació a la Seguretat Social del mes d’agost. Tot i que ha reconegut que l’increment de les persones sense feina i la caiguda dels contribuents a la seguretat social és menor a la dels mesos d’agost dels anys previs a la pandèmia, no se’n pot fer una lectura positiva. “No podem parlar de dades satisfactòries”, ha apuntat en roda de premsa des de Barcelona. Tanmateix, ha ressaltat que ambdós indicadors han crescut “menys” que els exercicis previs a la pandèmia tot i “l’impacte” que, a parer seu, està tenint la inflació i l’encariment de l’energia en el mercat laboral català.

Segons les dades conegudes aquest divendres, l’atur ha continuat pujant a Catalunya a l’agost, que va acabar amb 9.554 desocupats més que al juliol, un increment del 2,8%. Així, el nombre total d’aturats és de 350.945, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, i segueix la dinàmica de pujada que va iniciar al juliol.

Tot i això, en comparació amb l’agost de l’any passat, el nombre de desocupats ha caigut en 40.183 persones, un descens del 20,1%. De fet, la xifra d’aturats de l’agost a Catalunya se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008 i, per tant, es tracta d’una xifra històricament baixa. Pel que fa a ocupació, a Catalunya les afiliacions de treballadors han baixat en 57.768 persones (-1,58%) respecte del juliol.

“L’agost del 2022, si fem comparació amb el dels anys 2019, 2018 o 2017, prepandèmics i de normalitat econòmica, l’atur aquest ha augmentat menys i l’afiliació ha disminuït menys”, ha apuntat Vinaixa. “El que no teníem els anys anteriors eren els nivells d’inflació i de cost de l’energia que tenim aquest agost”, ha avisat el secretari en roda de premsa acompanyat de la directora de l’Observatori del Treball i el Model Productiu, Manuela Redondo.

Segons el govern, elements com el cost de l’energia o l’IPC han tingut “impacte” al món laboral, encara que es fa difícil preveure quina dada s’hauria tingut en un context macroeconòmic més normal. “Ens podríem atrevir a dir que la disminució hagués estat en menor mesura”, ha apuntat Vinaixa tot i alertar que, tradicionalment, el mes d’agost sempre comporta una contracció del mercat de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona