Economia

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’OPEP i Rússia acorden reduir un 13% la producció de petroli a l’octubre

Els països exportadors faran arribar al mercat 648.000 barrils al dia, la mateixa producció que a l’agost i 100.000 menys que al setembre

L’organització no detalla el motiu de la decisió, però tot apunta al temor que un alentiment de l’economia rebaixi la demanada

L’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats (OPEP+), encapçalats per l’Aràbia Saudita i Rússia, han decidit aquest dilluns reduir en 100.000 barrils la seva producció de petroli a partir del mes d’octubre, pel temor que un alentiment de l’economia mundial redueixi la demanda de cru.

L’acord, sancionat pels ministres del sector de l’OPEP+ en la seva reunió mensual, suposa que a l’octubre l’OPEP farà arribar al mercat fins a 648.000 barrils al dia i tornarà al “nivell de producció d’agost de 2022”. La xifra és un 13% inferior a la fixada el passat 3 d’agost per aquest setembre, que va fixar una producció de 748.000 barrils al dia.

En la seva declaració final, els ministres recorden que “l’ajustament a l’alça de 0,1 milions de barrils diaris (mbd) estava previst només per al setembre”, ha subratllat l’OPEP en un comunicat.

Els exportadors de petroli afirmen que la rebaixa de la producció s’ha adoptat després de revisar “els fonaments actuals del mercat del petroli” i constatar “consens sobre les seves perspectives”, tot i que sense especificar quines serien aquestes. Sí que han argumentat que “la major volatilitat i l’augment de la incertesa” exigeixen “una avaluació continua del mercat” i la disposició de “realitzar ajustaments immediats de la producció”.

En aquest sentit, la declaració final dels ministres de l’OPEP+ demana que es consideri la possibilitat de convocar una nova reunió ministerial “en qualsevol moment per abordar l’evolució del mercat, si fos necessari”. Això podria ser abans de la pròxima cita ordinària i mensual, convocada per al 5 d’octubre.

L’OPEP+, formada per 23 Estats comandats per Rússia i Aràbia Saudita, ha demanat que es consideri la possibilitat de convocar una reunió “en qualsevol moment” segons el desenvolupament dels mercats, “si fos necessari”.

La retirada de l’augment de subministraments promès fa un mes, després d’un viatge històric del president dels Estats Units, Joe Biden, a l’Aràbia Saudita per demanar que l’OPEP obri les aixetes per tal d’abaratir el cru i reduir la inflació, arriba en un moment d’alta tensió als mercats energètics.

Especialment difícil és la situació que encara Europa després que Moscou decidís divendres suspendre per temps indefinit el subministrament de gas pel Nord Stream 1 i amenacés amb tallar totes les vendes de petroli i productes derivats a la Unió Europea (UE) si les potències del G7 imposen un sostre al preu del cru rus.

En la seva breu nota final, l’OPEP+ no explica les raons de la seva decisió, però tot fa pensar en el temor a una caiguda de la demanda petroliera per alentiment de l’economia. Aquest factor pressionava a la baixa sobre el preu del barril, que ha perdut més d’un 20 % des dels pics de 120 dòlars que va assolir al juny.

Però l’expectativa que l’OPEP+ reduís la producció, com finalment ha fet, ha revertit la tendència. De fet, fins i tot abans del resultat de la reunió, el petroli Brent ha pujat un 2,3 %, fins als 95,2 dòlars el barril. Després de la decisió, la cotització ha pujat un 4,14%, fins als 96,88 dòlars.

De la seva banda, el preu del petroli intermedi de Texas (WTI) ha obert ja després de la decisió de l’OPEP+ amb una pujada del 3,37 % i s’ha situat en els 90,24 dòlars el barril.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona