Economia

La meitat de les pimes catalanes, en “risc de viabilitat” per l’encariment de l’energia

Ho apunta un estudi elaborat per la patronal Pimec que també detecta la reducció de producció d’un 30% de les empreses

Diu que hi ha gairebé mig milió de llocs de treball en risc

Pimec alerta que la meitat de les pimes de Catalunya es troben en risc de viabilitat per la pujada del preu de l’energia. Així ho constata un estudi elaborat per la patronal, que detalla que des del febrer les empreses que “veuen compromesa” la seva activitat per l’encariment dels costos ha passat del 16% al 25%, el que suposa que hi ha 480.000 llocs de treball en risc. “La situació actual comença a donar-nos problemes i cal prendre decisions”, ha advertit el president de Pimec, Antoni Cañete, que ha demanat una intervenció “urgent” del mercat energètic. L’estudi de la patronal també constata que un 30% d’empreses han reduït o aturat la producció durant els últims mesos derivat de l’increment del preu del gas.

Cañete ha detallat que les aturades s’han concentrat en el sector industrial, però ha alertat que també els consta que alguns forners han deixat de fer alguns tipus de pans perquè suposen més despesa energètica. Així mateix, el president de la patronal ha posat l’exemple de les bugaderies, que ha assegurat que estan començant a treballar durant els caps de setmana per aprofitar que el preu de la llum és més barat.

Segons l’enquesta que ha fet Pimec a més de 600 empreses de Catalunya durant la primera quinzena de setembre, 8 de cada 10 petites i mitjanes empreses valoren la seva despesa energètica com a alta o excessiva. Així mateix, una quarta part declara que els costos de l’energia suposen un 15% de la facturació, el triple respecte del setembre de l’any passat, quan aquest percentatge era del 5,8%. Un 51,3% d’empreses ha repercutit l’encariment de l’energia en el preu del producte final i un 42,3% no ho ha pogut fer per les condicions del mercat. Pel que fa a la despesa en electricitat, la meitat de les companyies estima que l’encariment en tancar l’any 2022 serà de més del 50%.

Demana una intervenció “urgent”

Per afrontar tot plegat, el president de Pimec ha insistit que cal una intervenció “urgent” del mercat energètic. En aquest sentit, la patronal ha indicat que durant les últimes setmanes el preu del gas internacional s’ha situat al voltant de 40 dòlars/MWh, mentre que a Europa s’ha enfilat fins als 200 euros/MWh. “Cal que el regulador actuï d’una vegada”, ha dit el president de la comissió d’energia de Pimec, Joan Vila.

Tenint en compte el context, segons la patronal, el topall del gas s’hauria de situar en els 50 euros/MWh i en les tecnologies inframarginals -és a dir, l’electricitat produïda amb energia renovable i nuclear-, sobre els 60 euros/MWh. “Aquesta actuació ha de ser abans o durant els pròxims tres mesos. No pot ser que decisions estratègiques s’allarguin en el temps i ens facin perdre costos d’oportunitat”, ha sentenciat Cañete.

Cañete ha assegurat que la crisi energètica actual ha de servir com a “palanca” per accelerar la transició energètica. De fet, segons l’estudi de Pimec un 80% de les pimes han dut a terme actuacions per reduir el consum energètic i un 62% es planteja fer-ne més, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques com a opció preferida. La patronal reclama que l’administració “faciliti” i “incentivi” aquest tipus de canvis. “No podem perdre el cost d’oportunitat que tenim ara”, ha opinat Cañete, que ha demanat que els fons Next Generation es destinin a aquestes qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona