Economia

Els PGE del 2023 destinen a Catalunya 2.308 milions en inversions, un 17,2% del total

El percentatge iguala el de l’any anterior i no assoleix el pes del PIB català a l’Estat, que és d’un 19%

El Principat queda en segona posició de tots els territoris, per darrere d’Andalusia

Els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 destinen a Catalunya 2.308,92 milions d’euros en inversions territorialitzables, xifra que representa un 17,2% del total. La dada, recollida en el projecte presentat aquest dijous al Congrés dels Diputats, encara queda per sota del pes del PIB català sobre el total de l’Estat, que és del 19%. No obstant això, és una xifra superior a la dels pressupostos de 2022, quan les inversions ascendien a 2.230,74 milions, però també representaven un 17,2% del global estatal. Segons aquests comptes, el territori que rep més inversions torna a ser Andalusia, amb 2.318,85 milions (17,2%), seguida per Catalunya, darrer de la qual hi va la Comunitat de Madrid que rep 1.305,35 milions (9,7%), vuit dècimes més que el pressupost anterior; i el País Valencià amb 1.269,46 milions (9,4%).

A la xifra de 2.308,92 milions, el Ministeri d’Hisenda hi afegeix 200 milions d’euros pendents dels pressupostos del 2008, una transferència que dona compliment a una sentència del Tribunal Suprem de 2017.

Els comptes de l’any 2022 i 2021 ja van recollir també 200 milions pel compliment d’aquesta sentència, ja que es tracta d’una de les partides dels 1.459 milions que la Generalitat i l’Estat van acordar el 2018 que es transferirien. Això faria ascendir a 2.508,92 milions la quantitat assignada a Catalunya.

Catalunya és una de les comunitats que augmenta la quantitat però no el percentatge que representa del total. Andalusia, el territori amb més inversió absoluta, rebrà cinc dècimes menys que el 2022. En canvi, Madrid rep més que l’any passat, i passa del 9,4% al 9,7% del total de la inversió. A Madrid, com a capital de l’Estat, es fan inversions no regionalitzables que no se sumen en la xifra territorialitzables.

Negociació complicada”

Fonts del Ministeri d’Hisenda han insistit que els pressupostos de 2023 compleixen amb les disposicions estatutàries i han argumentat que amb la suma dels 200 milions de la sentència, el pes de Catalunya s’enfila al 18,5% i això s’aproxima al pes en el PIB.

Les mateixes fonts han explicat que ja han iniciat els primers contactes amb els grups parlamentaris i han vaticinat que la negociació amb ERC serà “complicada”. “No és fàcil la negociació” amb els republicans, han afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA