Economia

L’IPC cau per segon mes consecutiu, tot i que els preus dels aliments segueixen a l’alça

Al setembre es va situar en el 8,5%, 1,7 punts menys que a l’agost

La tendència a la baixa dels preus es deu, sobretot, al descens de preus de l’electricitat, el gas i els combustibles

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya s’ha moderat fins al 8,5% interanual al setembre, segons ha informat aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’1,7 punts menys que l’indicador de l’agost (10,2%) i encadena dos mesos consecutius de baixades. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han baixat vuit dècimes. La tendència a la baixa dels preus es deu, sobretot, a la baixada de preus de l’electricitat, el gas i els combustibles. En canvi, els aliments s’encareixen.

En concret, respecte a fa un any, a Catalunya van pujar els preus de l’habitatge (13,9%), dels aliments i begudes no alcohòliques (12,9%), de transport (9,2%), parament (7,8%) i hotels, cafès i restaurants (7,2%). De fet, els preus només van baixar en l’apartat de comunicacions, un -2,5%, aquest setembre comparat amb el mateix mes del 2021.

Pel que fa als preus dels aliments, el 12,9% representa una taxa vuit dècimes superior a la de l’agost. I és l’increment més gran de la sèrie històrica, és a dir, des del 2002. Els productes que més s’han encarit són els llegums, les hortalisses, la llet, el formatge, els ous i la carn.

En canvi, els preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i els combustibles s’han moderat en comparació amb l’agost. Així, mentre que en el mes passat van registrar una pujada interanual del 22,6%, al setembre la taxa s’ha situat en el 13,9%. Pel que fa a la variació mensual, l’INE indica que els preus han baixat un 4,4%.

Respecte del mes passat també ha baixat el preu del transport, 1,4 punts segons la variació mensual. Ara bé, en comparació amb l’any passat s’ha encarit un 9,2%. A l’agost aquesta taxa s’enfilava fins a l’11,3%.

La inflació a l’Estat, al 8,9%

A l’Estat la inflació s’ha situat en el 8,9%, una dècima menys del que va pronosticar l’indicador avançat i més d’un punt i mig per sota de la taxa registrada a l’agost (10,5%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona