Economia

Nou rècord de la inflació a la zona euro a l’octubre

La taxa es va situar en el 10,7% el mes passat

L’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac és el que més es va encarir

Estònia, Letònia, Lituània i els Països Baixos tenen xifres superiors al 16%

La inflació a la zona euro va registrar una nova taxa rècord a l’octubre per sisè mes consecutiu, malgrat els esforços del Banc Central Europeu (BCE) per contenir l’increment de preus. L’import dels productes a la zona euro durant el mes d’octubre va augmentar un 10,7% respecte al mateix període de l’any anterior –la zona euro mai havia registrat una variació interanual superior al 10%–, vuit dècimes més en comparació amb la taxa registrada al setembre (+9,9%), segons les dades preliminars publicades aquest dilluns per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat.

Per sectors, la principal pujada dels preus es va registrar en l’energia, amb una taxa que va arribar al 41,9%, després de situar-se en el 40,7% al setembre. A continuació hi ha els aliments, l’alcohol i el tabac, amb un augment de 13,1% enfront de l’11,8% del setembre. Els preus dels béns industrials no energètics van augmentar un 6% a l’octubre, enfront del 5,5% del setembre, mentre que els dels serveis van pujar un 4,4% en el desè mes de l’any enfront del 4,3% del novè.

Per la seva banda, la inflació subjacent, que exclou l’efecte dels components més volàtils com l’energia i els aliments frescos, va créixer quatre dècimes, fins al 6,4%, en termes interanuals a l’octubre. Pel que fa a la pujada de preus en termes intermensuals, les dades de l’Eurostat revelen que els productes a la zona euro es van encarir un 1,5%. La taxa és un punt més alt en comparació amb la registrada al setembre, quan els preus es van incrementar un 0,5%.

Entre els dinou països que comparteixen l’euro, les majors taxes d’inflació es van registrar a Estònia (22,4%), Lituània (22%), Letònia (21,8%) i els Països Baixos (16,8%). Les menors pujades de preus van tenir lloc a França (7,1%), l’Estat espanyol (7,3%) i Malta (7,5%). La taxa espanyola ha passat del 10,7% al juliol al 10,5% a l’agost, al 9% al setembre i, finalment, al 7,3% el mes passat.

Satisfacció espanyola

El Ministeri d’Afers Econòmics espanyol va destacar que a l’octubre el país va registrar la segona taxa d’inflació interanual més baixa de tota la zona euro, i que el mateix mes l’indicador a l’Estat espanyol es va situar 3,4 punts percentuals per sota de la mitjana del club de la moneda única. El departament ministerial va afegir que, en termes intermensuals, la inflació espanyola a l’octubre va ser la quarta menor de la zona euro.

LES XIFRES

41,9%
és la taxa
del preu de l’energia durant el mes d’octubre a la zona euro.
22,4%
és la inflació
registrada el mes passat a Estònia, la més alta dels 19 països.
7,3%
és la taxa
de l’Estat espanyol el desè mes de l’any, una de les que menys va pujar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El port de la marina acollirà durant nou dies la Fira del Vaixell d’Ocasió

EMPURIABRAVA
ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona