Economia

Capdevila creu que la llei de dependència serà ''insostenible'' si no hi ha més finançament

Finançament

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha assistit aquest dimecres al Ple del Consell Territorial del Sistema per a l'Autonomia Personal i Atenció a la Dependència. Capdevila ha demanat a la ministra d'Educació i Polítiques Socials, Mercedes Cabrera, que cal augmentar el finançament de la Llei de dependència perquè actualment és ''totalment insuficient'' i si continua així la farà ''insostenible en el futur''.

Segons la consellera, l'Estat aporta 145 milions d'euros, mentre Catalunya n'aporta 702. La resposta de Cabrera ha estat que al mes de setembre caldrà posar-se d'acord en les xifres, ''per responsabilitat''.

La xifra que aporta la Generalitat per atendre els dos nivells de dependència aquest any és de 702 milions que pagaria el govern i 145 milions que pagaria l'Estat. En general, totes les comunitats autònomes han reclamat un millor finançament perquè consideren que amb el que hi ha no podran atendre les persones que s'han acollit a aquesta llei.

Cabrera respon que hauran d'acordar les xifres
La resposta de la ministra Cabrera a les demandes de Catalunya de dotar el sistema de més diners és que ''entén'' que les comunitats ''facin números'', però que ella també ''n'ha fet''. Assegura que és ''un sistema molt complex'' que no pot quedar resolt en una primera trobada ''informal'' de presa de contacte i que exigeix la col·laboració de les diferents administracions. A partir de la tardor, ha dit la ministra, el problema del finançament es posarà sobre la taula. Tot i el que diuen les comunitats, la ministra assegura que fan ''un enorme esforç'' per respondre a la llei. Cabrera està convençuda que les diferents administracions ''actuaran responsablement'' i ''ens posarem d'acord a l'hora de donar xifres''.

La crisi pot ''influir'' en el desplegament de la llei
Cabrera ha recordat que el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat més d'una vegada que la llei de dependència està garantida i la ministra s'ha compromès també en aquest sentit, però ''això no vol dir que la conjuntura econòmica no tingui influència o relació en el desplegament de la llei'', ha puntualitzat Cabrera, però ''el compromís públic és el compliment amb la memòria econòmica que va acompanyar la llei quan es va aprovar''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.