Economia

Un 47% més de recursos en formació professional dual

Les comarques gironines rebran 3,2 milions en la nova convocatòria del programa, que facilita l’accés a pràctiques en empreses

Les dades d’inserció laboral dels alumnes fan baixar la taxa d’atur juvenil

El Departament d’Empresa i Treball i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ampliaran amb vista a la nova convocatòria la dotació econòmica del programa de formació professional (FP) dual en un 47%, amb gairebé 25 milions d’euros, 3,2 dels quals per a empreses i entitats de les comarques gironines. Ho va anunciar ahir el conseller Roger Torrent en una visita al Gremi d’Instal·ladors de Girona, on va comprovar com funcionen les pràctiques d’una vintena dels 187 alumnes que aquest curs fan les pràctiques amb la modalitat de contracte de treball de formació en alternança, durant un període de 12 mesos.

En el conjunt de Catalunya ja en són 1.343; joves amb edats compreses entre els 16 i els 29 anys. I posen el focus en els casos amb major risc de vulnerabilitat, amb un suport econòmic que els permeti sostenir els processos formatius a mitjà i a llarg termini, molt adreçada a la inserció laboral socioeducativa. Les persones participants, doncs, són joves en situació d’atur, sense qualificació o amb nivell formatiu baix. Durant el programa reben acompanyament i, un cop acabats els estudis i les pràctiques, obtenen un certificat de professionalitat que els acredita les competències professionals per a l’activitat laboral formada.

Tot plegat es canalitza a través del mateix SOC, que ja està treballant per potenciar encara més la FP Dual com a base per transformar i redefinir tot el model anterior de l’FP, gràcies a la connexió que es crea entre la formació i l’empresa. D’una banda, permet identificar el talent i, de l’altra, que el jove conegui un ofici amb una remuneració econòmica.

Torrent va destacar l’aposta del departament pel model formatiu, que considera que “és clau des d’un punt de vista de transformació del model productiu i de generació d’oportunitats” En l’actualitat hi ha 557 empreses implicades arreu de Catalunya, i va fer una crida a fer que en siguin més.

Bones dades laborals

Les persones joves són un dels col·lectius amb més dificultats per incorporar-se al món del treball. És per això que, durant els últims dos exercicis, Empresa i Treball ha destinat un total de 216 milions d’euros a polítiques d’ocupació per a joves amb l’objectiu de reduir l’atur juvenil i treballar per la transformació del sistema productiu del país. L’increment d’inversió ja ha beneficiat un total de 26.357 joves catalans, i l’estadística de persones a l’atur comença a mostrar-ne resultats: en el tancament del 2022, la taxa d’atur de persones d’entre 16 i 29 anys s’havia reduït en cinc punts percentuals, i se situava en un 16,6%, per sota de la mitjana estatal del 22,2%.

En clau gironina, l’última enquesta elaborada conjuntament pel Departament d’Educació i les cambres, entre 2.720 estudiants de la demarcació, il·lustra que hi ha nivells d’inserció laboral força elevats entre l’alumnat de FP sis mesos després d’acabar els estudis de grau mitjà o superior, i que els percentatges, en el cas dels estudis de FP dual, combinats amb les pràctiques laborals en empreses, encara són més bones, amb un 64,18% dels estudiants treballant mesos després i només un 9,4% desocupats un cop acabat el cicle formatiu.

Tot el procés afavoreix la recuperació de la figura de l’aprenent i, a més a més, en molts casos els estudiants acaben compaginant feines a temps parcial amb la continuïtat de la formació cap a escales superiors.

LA FRASE

L’FP Dual és clau per a la transformació del model productiu i la generació d’oportunitats
Roger Torrent
CONSeLLER D’EMPRESA I TREBALL

LA XIFRA

187
joves
gironins es beneficien aquest curs de l’FP Dual a les comarques gironines, centrada en la inserció laboral.

Cobrir amb formació els perfils amb més demanda

El programa pretén donar resposta a les demandes del mercat de treball, tot capacitant persones joves en sectors productius generadors d’ocupació o amb mancança de personal qualificat com ara l’industrial, l’agroalimentari o el de la instal·lacions elèctriques, electròniques i les energies renovables, en plena expansió arran de l’encariment de les energies fòssils com ara el gas o el gasoil i el seu trasllat al mercat elèctric. Pel conseller Torrent, la redefinició i potenciació de l’oferta s’ha de continuar fent de manera “concertada” i conjunta amb el Departament d’Educació, que és el que té la potestat d’assignar places i redistribuir l’oferta, però conjuntament amb les demandes de mà d’obra que el sector empresarial va fent arreu del país. I, en aquest sentit, va delegar la tasca a l’acció de les diferents delegacions territorials del govern, en contacte permanent amb les patronals i experiència sobre el terreny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona