Economia

Els mercats borsaris s’ensorren per la nova crisi bancària

La possible fallida de Credit Suisse fa caure els valors financers a tot Europa

Les accions de l’entitat suïssa cauen un 24% al tancament de la sesssió

Als inversors els agraden les certeses i avui en dia hi ha massa temors i dubtes sobre la taula, per molt que totes les autoritats bancàries assegurin que no es repetirà una desfeta en cadena com la que va provocar la crisi de Lehman Brothers. L’interrogant és quin serà l’impacte en el sector financer de l’aparició de dues pomes podrides com son el Sillicon Valley Bank i Credit Suisse –i quantes més n’hi ha–, però de moment l’efecte contagi és només evident als mercats borsaris: de nou, els valors bancaris s’estan desplomant a tot Europa.

El dia ha arrencat amb una nova jornada de caigudes, en aquest cas per culpa dels recels que genera l’incert futur del banc suís Credit Suisse després que el seu màxim accionista, el Banc Nacional Saudita, hagi descartat augmentar la seva participació a l’entitat per salvar-lo. Com recull Efe, el president del grup saudita, Ammar al Khudairy, ha deixat clar que no li injectarà cap nova ajuda per sanejar la seva dubtosa situació econòmica i poc després començava la desfeta als mercats borsaris.

Les accions de Credit Suisse, el segon banc del país alpí, han caigut un 24% al tancament de la borsa de Zúric i el daltabaix de l’entitat helvètica ha arrossegat tot el sector financer europeu, que ja ha patit prou en les últimes jornades a causa de la fallida del grup nord-americà Silicon Valley Bank.

UBS, el banc més gran del país i principal competidor de Credit Suisse, ha retrocedit un 8,53%. Al tancament de la sessió l’acció es pagava a 16,78 francs (17,20 euros) enfront dels 18,30 francs de l’obertura (18,79 euros).

El temor a la fallida de Credit Suisse, que se sumaria al col·lapse del banc nord-americà, ha obligat tots els indicadors europeus a fer passes enrere. Ningú s’ha salvat dels retrocessos i en tots els casos són importants. Milà, Londres París i Frankfurt han tancat la sessió d’ahir amb pèrdues d’entre el -4,61 i el -3,27%.

El CAC-40 ha caigut un -3,58% amb els bancs al capdavant de les pèrdues. Société Générale ha registrat una històrica contracció del -12,8%, seguida del BNP Paribas (-9%) i Crédit Agricole (-5,21 %).

Als Països Baixos, ING ha baixat per damunt del 8%.

La borsa espanyola no ha estat l’excepció. Els números vermells dels actius financers (10,49% en el cas de Banc Sabadell, 9,60% per al BBVA, 6,89% el Santander o 6,72% si parlem de Caixabank)– ha ensorrat un 4,37‰ l’Íbex-35, de manera que ha perdut la cota dels 8.800 punts. El selectiu espanyol ha tancat la sessió en 8.759,1 punts, en el seu primer final de sessió per sota dels 8.800 des del 13 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona