Economia

S’accentua el nerviosisme a les borses tot i la compra de Credit Suisse

La crisi castiga els valors bancaris i la volatilitat és la gran protagonista als parquets de tot el mon

Ni la compra de Credit Suisse per part del seu principal competidor UBS ni l’acció coordinada dels principals bancs centrals del món per assegurar la liquiditat del sistema no han servit per calmar els ànims. A ulls dels mercats financers, àvids de pau i certeses, els últims moviments, aprovats ahir diumenge a correcuita, certifiquen la gravetat del moment. Mentre el Vell Continent dormia, les borses asiàtiques han registrat importants caigudes, del 3% en el cas de Hong Kong, i el nerviosisme s’ha estès a Europa. A casa nostra, l’Íbex-35 debutava amb un retrocés del 0,6% i les pèrdues han arribat al 2%. Com indica Efe, els números vermelles també han regnat fins al migdia a la resta d’indicadors, amb baixades d’entre l’1,7 i l’1%, tot i que a l’hora de dinar han aconseguit tornar als –molt tímids, gairebé inapreciables– números verds. Les tensions i, per tant, l’alta volatilitat estan assegurades.

Al parquet de Zurich, els inversors han castigat UBS pels dubtes sobre l’impacte que tindrà en el grup la compra de Credit Suisse i les seves accions han retrocedit un 13%, però les que es desplomaven de nou eren les del grup absorbit, fins a un 60%. Ara que la solució per evitar la fallida del grup ja està sobre la taula, la ministra de Finances suïssa, Karin Keller-Sutter, ha admès que la fallida de Credit Suisse “hagués tingut conseqüències irreparables” no només per Suïssa sinó per la banca de tot el món. Per aquest motiu l’absorció s’ha tancat per una xifra d’entra 2.000 i 3.000 milions d’euros (encara no s’ha fet oficial), una xifra molt per sota del valor en borsa de Credit Suisse i el govern del país ha aprovat una modificació excepcional de la legislació per accelerar terminis i evitar que els accionistes poguessin oposar-se a l’operació.

El Banc Central Europeu ha celebrat la ràpida intervenció de les autoritats financeres suïsses per estabilitzar el sistema, però mentre llança missatges de calma també fa noves mesures perquè sap que la crisi de confiança no està solucionada. L’organisme acaba d’anunciar una acció coordinada amb el Banc del Canadà, el d’Anglaterra, el del Japó, el Suís i la Reserva Federal nord-americana per assegurar la liquiditat dels mercats. La mesura estarà activa, com a mínim, des d’avui i fins a finals del mes de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona