Economia

Economia

Viver de cellers per impulsar el sector del vi

L’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal i la DO Penedès s’uneixen per impulsar el sector

Aquest estiu elaboraran la primera collita

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el consell regulador de la DO Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès s’han unit per posar en marxa el primer viver de cellers d’aquesta regió vitivinícola, el segon de Catalunya després del que hi ha a la Conca de Barberà. El projecte, que, segons les previsions, començarà a funcionar aquest estiu, va dirigit a productors joves que tenen vinyes i cullen raïm però no tenen capacitat per vinificar aquest raïm a la seva finca, per falta de maquinària o per desconeixement del procés d’elaboració i de màrqueting. “La idea és que aquests joves tinguin l’oportunitat de disposar d’una petita quantitat de raïm que els permeti elaborar les seves primeres 2.000 ampolles aquesta collita i veure si són capaços de vendre-les”, explica el president de la DO Penedès, Joan Huguet. El viver s’instal·larà a l’antiga nau Cortina, a la zona dels antics cellers que es van construir a Vilafranca amb l’arribada del ferrocarril, i disposarà de les premses, tines i zones d’emmagatzematge necessàries per fer front a les necessitats dels petits elaboradors. A més, a la nau hi haurà un enòleg que farà el seguiment dels processos d’elaboració i els guiarà en el procés.

Els joves que entrin al viver en podran fer ús al llarg de quatre anys, que es podran prorrogar de forma justificada fins a dos anys més. En el cas que els usuaris vulguin prorrogar la seva estada al viver, hauran d’incrementar la quota que pagaran mensualment (150 euros al mes) i també el cost que paguin per litre produït, que aquest primer any serà de 0,5 euros per litre elaborat.

Aquesta iniciativa vol ser un impuls per al sector del vi al Penedès, que al llarg de les primeres dècades del segle XX va veure desaparèixer els cellers de les masies a causa del procés de modernització del sector. “Amb dues generacions hem acabat eliminant la vinificació pròpia de les masies”, explica Huguet. Això per a ell és un problema a causa del preu del raïm, “que continua al mateix nivell dels anys 90” i s’accentua en situacions com l’actual sequera. Els productors de raïm que no disposen de vinificació pròpia veuran aquest any com minven els seus ingressos a causa de la reducció de quilos de raïm per la sequera que afecta la vinya. Segons Huguet, això antigament no passava perquè els productors també disposaven de vi per vendre i això els permetia equilibrar els ingressos. El president de la DO Penedès confia que el viver de cellers serà un revulsiu per donar vida a un sector que en aquest moment és clau per a la conservació del paisatge i per garantir la gestió del territori. “Cada dia hi ha més vinyes sense podar”, diu Huguet, “i això només és un símptoma de l’abandonament de la terra que no ens podem permetre.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA