Economia

Jaume Vilanova

President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“El Gestor Administratiu és garantia que la declaració està ben feta i que no tindrà problemes amb Hisenda”

El nostre assessorament pot suposar una diferència important

El dia 11 d’abril va començar la nova campanya de la renda, amb poques però significatives novetats. Jaume Vilanova, president Delegat del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya a Girona, ens explica els canvis més destacats que ha introduït l’Agència Tributària, i alguns punts a tenir en compte a l’hora de realitzar

Qui està obligat a declarar?

L’obligació de presentar la declaració de la renda està lligada a diversos supòsits, entre ells tenir ingressos del treball superiors a 22.000 euros, si procedeixen d’un sol pagador, o 14.000 euros, si procedeixen de diversos pagadors, sempre que la suma del segon o més pagadors sigui per una quantia superior a 1.500 euros; tenir rendiments del capital mobiliari o guanys patrimonials superiors a 1.600 euros; gaudir de la deducció per inversió en habitatge habitual; o ser beneficiari de l’ingrés mínim vital. També estan obligats a tributar aquells contribuents que hagin tingut rendes immobiliàries imputades, rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de Lletres del Tresor i, subvencions per l’adquisició d’un habitatge protegit o preu taxat, on el conjunt supera els 1.000 euros anuals. En qualsevol cas, els contribuents no obligats poden presentar-la si consideren que tenen dret a una devolució.

Parlem de novetats. Quins canvis presenta la campanya de renda d’enguany?

A grans trets, la campanya és continuista respecte la de l’exercici anterior i conté pocs canvis. Ara bé, hi han alguns aspectes que s’han modificat i cal tenir en compte. Un cas significatiu és el dels plans de pensions privats, la novetat és que les aportacions individuals que es poden deduir baixen fins a 1.500 euros, l’any passat eren 2.000 euros-. Es poden complementar amb les aportacions a plans d’empreses, que en aquest cas el dret a deducció puja fins a 8.500 euros. Per altra banda s’ha ampliat l’àmbit d’aplicació de la deducció per maternitat. Enguany també podran aplicar-lo les dones que es trobin en ERTO, fixes discontínues que no estiguin treballant o autònomes per cessament d’activitat. Aquesta deducció es pot aplicar de manera retroactiva pel 2020, 2021 i 2022 i hi haurà unes caselles específiques.

Quins serien els canvis que afecten als autònoms?

Per als autònoms que tributen en estimació objectiva (mòduls), la reducció del rendiment net passa del 5 al 15%. Els autònoms del sector agrícola que tributen en estimació objectiva poden obtenir una reducció en el rendiment net previ sobre fertilitzants i gasoil que seria, respectivament, del 15% i el 35%. Pel que fa a la resta dels autònoms les despeses que poden deduir-se en la declaració serien entre d’altres la quota mensual d’autònom a la Seguretat Social, els sous dels treballadors i treballadores, el lloguer del local o oficina on es desenvolupa l’activitat, les despeses de conservació i reparació dels equips de treball o materials, les despeses relacionades amb professionals externs i les assegurances de salut, incloses les de la família i fills fins els 25 anys.

I quines serien les principals recomanacions dels Gestors Administratius pels ciutadans?

Una gran majoria dels contribuents accepten l’esborrany que els ofereix Hisenda com si fos definitiu, però això comporta un risc important, ja que només és un punt de partida i no un document final que validar sense revisar convenientment. A risc de semblar repetitiu, cada any recomanem que cal revisar acuradament tota la informació que inclou Hisenda a les dades fiscals, ja que pot haver-hi canvis que no s’han reflectit, o poden no estar incloses totes les deduccions. A més, encara que creguem que no estem obligats a declarar, sempre es millor fer el càlcul i comprovar si es té dret a alguna devolució. Els contribuents que estan obligats a presentar la declaració poden fer-ho des del passat 11 d’abril a través de la pàgina web de l’Agència Tributària i la data límit per presentar les declaracions es el 30 de juny.

En què poden ajudar els gestors administratius a l’hora de realitzar aquest tràmit?

Quan la declaració sigui complexa o es tinguin dubtes recomanem anar a una gestoria i deixar la declaració a les nostres mans. No sols evita molèsties sinó que pot evitar sancions. El millor és confiar en un gestor administratiu col·legiat perquè suposa una garantia de professionalitat. El nostre assessorament pot suposar una diferència important, ja sigui en forma d’estalvi en el resultat final o simplement evitant problemes futurs.

Vivim en un món pràcticament digital. Com s’han hagut d’adaptar les gestories en aquest nou context?

Les gestories van ser pioneres i sempre han anat al capdavant en l’àmbit digital. No podria ser de cap altra manera. Els nostres@ clientsestan en aquest procés de digitalització i molts d’ells ja han nascut en un format de digitalització absoluta. La administració també empeny en aquest sentit. I és per tot això que les gestories procurem anar per davant. I ho fem en tots els àmbits. Un exemple evident es en el tema de trànsit on fa 15 anys ja es va crear l’aplicació per fer les matrícules telemàticament. Però també ha estat així en la resta d’àmbits d’actuació.

Pot semblar que moltes vegades la tecnologia i els serveis telemàtics són una barrera per frenar les queixes dels usuaris... Com afronten aquesta realitat els gestors?

Els gestors estan més que preparats per poder donar resposta als seus clients davant el progressiu tancament de les administracions a la presencialitat. També és cert que estem reivindicant, dia si dia també, poder tenir un canal directe per contactar amb les administracions per temes puntuals. Temes que amb una visita presencial es resoldrien i ens estalviaríem correus electrònics creuats, mals entesos i sobretot agilitat en la resolució, agilitat que repercuteix directament en la tranquil·litat dels usuaris. En qualsevol cas, el gestor és una garantia per a la resolució dels problemes o dificultats que es puguin presentar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona