Economia

Pangaea aspira a fer de Catalunya el nou Boston en tractament de càncer

La companyia, que se centra en l’oncologia de precisió, una branca personalitzada basada en anàlisis genètiques, té un ambiciós pla de creixement

Abans que acabi l’any volen incorporar una nova firma al grup

La firma Pangaea Oncology, dedicada a la detecció, el tractament i la recerca oncològica de precisió, s’ha marcat l’ambiciós objectiu de convertir-se en el referent privat europeu en la lluita contra aquesta malaltia. La companyia, que cotitza a borsa des del 2016, té un pla de creixement per via orgànica i inorgànica a través del qual preveu, en dos anys, doblar volum de negoci i adquirir el muscle financer suficient per complir els seus objectius.

“Disposem dels mitjans, els professionals, el coneixement, els pacients i l’accés als assajos clínics de nous fàrmacs per poder competir amb els més destacats centres internacionals. Hem de cimentar la plataforma, però tenim tot el potencial”, explica Alejandro Martínez, director de la unitat d’assajos clínics de Pangaea Oncology i cap del cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Dexeus, un dels centres hospitalaris on fan assistència mèdica.

El director científic i cofundador, Rafael Rosell, és un referent internacional en investigació translacional del càncer, i la Unitat de Patologia està dirigida pel reconegut patòleg expert Santiago Ramon y Cajal. L’equip de Pangea està format per 165 professionals, el 90% dels quals són metges i biòlegs moleculars.

La particularitat de Pangaea respecte a altres iniciatives mèdiques privades és que té diverses línies de negoci: l’àrea assistencial per a pacients privats i provinents d’asseguradores mèdiques (60.000), una àrea de prestacions i serveis a empreses farmacèutiques i a dispositius mèdics, i una tercera pota dedicada a la recerca i el desenvolupament (R+D).

Quant a l’àrea de prestacions a empreses, els assajos clínics representen la primera línia de negoci de la companyia, amb un total de 140 assajos en diverses fases de recerca de fàrmacs. I amb la previsió d’arribar a 260 assajos clínics l’any 2024.

L’exercici passat, la companyia va destinar 2,5 milions d’euros a R+D, i s’ha marcat la fita d’arribar a un 20% de la inversió sobre el total de la facturació. “La nostra recerca està enfocada a la detecció precoç del càncer, el desenvolupament de la tècnica de biòpsia líquida i a la intel·ligència artificial (IA)”, explica Javier Rivela, conseller delegat i cofundador de la companyia.

La firma, a més, disposa d’un laboratori propi, on fan diagnòstic molecular dels pacients, entre d’altres activitats de recerca, que ha requerit una inversió de prop de 10 milions d’euros.

Pangaea va néixer l’any 2007 com una biotech per fer evolucionar la recerca bàsica en què treballaven els prestigiosos facultatius Rafael Rosell, José Antonio Maestre i Santiago Ramón y Cajal, a qui es va sumar Javier Rivela com a conseller delegat per a la gestió del negoci. Els plans inicials es van convertir en objectius més ambiciosos, i des d’aleshores hi ha hagut diverses ampliacions de capital, la més recent la de 12 milions d’euros orientada a comprar societats mercantils mèdiques que aportin creixement i invertir en recerca.

Amb aquesta ampliació de capital s’ha finançat, per exemple, l’adquisició d’IOB, referent en l’oncologia assistencial privada a Catalunya i fundat l’any 1998 pels doctors Josep Baselga i Josep Tabernero, que suma 5.200 nous pacients i segones opinions anuals en tumors sòlids i hematooncològics.

No serà l’única, ja que Rivela, anuncia que abans que s’acabi l’any, esperen incorporar una nova companyia, i afegeix que un cop fiancin la l’estructura a Catalunya, on ja operen en diversos hospitals de la xarxa Quiron Salud, preveuen replicar el model a Madrid.

Amb la base a l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i amb QuironSalud com a soci estratègic, la companyia fins ara ha estat enfocada exclusivament a l’oncologia, encara que recentment s’ha diversificat també cap a l’àrea de pneumologia des de l’Hospital General de Catalunya.

Un 76% del capital de Pangaea està en mans de deu famílies empresàries; un 13% està en mans dels quatre fundadors de la companyia, entre ells el conseller delegat; l’11% restant és l’anomenat free float (capital flotant), que suma 400 accionistes minoritaris.
Facturació
10 M€
Treballadors
160
Any de fundació
2009


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona