Economia

economia

Un estudi constata que la meitat dels aliments amb l’IVA rebaixat s’han encarit

L’associació de consumidors Facua ha constatat que la meitat dels aliments amb l’IVA rebaixat s’han encarit al llarg de l’any i demana a la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) que investigui quina part de l’encariment correspon a l’augment de costos i quina part és atribuïble a un increment de beneficis d’alguns dels intermediaris de la cadena alimentària.

El reial decret que rebaixa l’IVA dels aliments essencials estableix que només poden augmentar de preu en consonància amb l’augment de costos però sense que això suposi un increment de beneficis per als actors. Segons recorda Facua, l’article 72 del reial decret llei 20/2022, de 27 de desembre, determina que la reducció del tipus impositiu ha de beneficiar íntegrament el consumidor i que, per tant, l’import de la reducció no es pot dedicar totalment o parcialment a incrementar el marge de benefici empresarial “amb el consegüent augment dels preus en la cadena de producció, distribució o consum dels productes”.

976 preus revisats

Facua ha fet el seguiment de 976 preus d’aliments als supermercats Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona. Mentre que el primer mes de l’any només va detectar l’encariment dels preus d’un 6,7% dels productes, a l’agost ja n’ha comptabilitzat un 48,8%. La cadena de distribució Carrefour ha estat a l’agost la que ha encarit més preus –95 de 163 d’analitzats–, mentre que Alcampo ha estat la segona, amb 71 de 129. Les cadenes amb menys percentatge de preus encarits han estat Eroski i Mercadona. La majoria de preus en què s’ha detectat la pujada corresponen a fruites i verdures, seguides dels olis d’oliva i dels arrossos i pastes.

Però també s’han constatat encariments en llets i productes lactis, llegums i ous, farines i pans. Facua posa l’exemple dels majors encariments a l’agost: a Alcampo el quilo de pomes fuji ha passat de costar 1,43 euros al gener a 3,69 (157,6% més) ara; a Aldi els dos quilos de taronges El Mercado han passat de costar 2,39 euros a 4,99 (103,5%), mentre que el quilo de magranes Carrefour s’ha encarit un 186,9% –costava 1,91 euros al gener i ara en costa 5,49.

El preu del paquet d’arròs rodó Sabroz a Mercadona ha passat d’1,82 a 2,68 euros, i a Hipercor d’1,82 a 2,79. A Dia, la garrafa de tres litres d’oli d’oliva verge Almazara ha passat de 14,46 a 23,1 euros, i a Eroski s’ha encarit de 5,34 a 9,99 euros l’ampolla de litre Coosur Hojiblanca.

L’oli d’oliva

També és l’oli el producte que s’ha encarit més a Lidl, on el preu d’una garrafa de cinc litres Olisone ha passat de 23,59 a 33,75 euros. Facua ampliarà les denúncies que mensualment presenta contra aquestes vuit cadenes alimentàries i recorda que, de moment, la CNMC encara no li ha respost.

LES XIFRES

2,26
euros
s’ha encarit el quilo de pomes ‘fuji’ a Alcampo, la major pujada entre els preus analitzats per Facua.
8,64
euros
s’ha encarit la garrafa de cinc litres d’oli d’oliva verge Almazara al Dia respecte del preu d’inici d’any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona