Economia

banc central europeu

El BCE apuja els tipus fins al 4,5%, el seu màxim des de 2001

El Banc Central Europeu (BCE) va apujar ahir els tipus d’interès d’un quart de punt per contenir la inflació a la zona euro, fins al 4,5% per a les principals operacions, el nivell més alt des del 2001. Es tracta del quart increment seguit d’aquesta magnitud i el desè consecutiu des del juliol del 2022, quan va començar a encarir el preu dels diners.

A diferència dels anuncis anteriors, l’actualització dels tipus d’aquest mes era tota una incògnita. L’única opció que es descartava era la d’un descens, però tant la “pausa” com un nou increment eren dues possibilitats sobre la taula, explica l’ACN. Finalment, l’emissor europeu ha optat per continuar amb el cicle d’austeritat monetària més agressiu de la seva història, tot i que en el comunicat emès ahir dona a entendre que no hi haurà noves pujades, almenys a curt termini. “Considerem que els tipus d’interès han assolit nivells que, mantinguts durant un període suficientment llarg, contribuiran de forma substancial a un retorn a la inflació objectiu”, assenyala el BCE en la nota recollida per l’agència.

A banda del tipus d’interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també han augmentat de 0,25 punts, indica l’ACN. En el cas del tipus per als préstecs immediats, aquest s’eleva fins al 4,75%, i el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central puja fins al 4%. Els canvis es faran efectius a partir del 20 de setembre.

Creixement i inflació

Més enllà de l’actualització dels tipus, el Banc Central Europeu també va presentar ahir una nova actualització de les seves previsions econòmiques per a la zona euro, les quals ha revisat a la baixa. Segons els analistes de l’entitat, el PIB a la zona euro creixerà del 0,7% aquest any, dues dècimes menys respecte a les estimacions publicades el passat mes de juny.

En la mateixa línia evolucionen les previsions per al 2024, que auguren una millora de l’economia de l’1% (abans de l’1,5%). Pel que fa al 2025, el BCE també assenyala una rebaixa tot i que menys accentuada, passant de l’1,6% estimat en les darreres previsions a l’1,5% actual.

Pel que fa a la inflació, la institució presidida per Christine Lagarde preveu una taxa mitjana del 5,6% per al 2023, dues dècimes més en comparació a l’última publicació. També augmenta la previsió per al 2024 (del 3% anterior al 3,2% actual) i per al 2025 baixa del 2,2% al 2,1%. Segons l’entitat, la revisió a l’alça per al 2023 i el 2024 “reflecteix principalment una senda més elevada dels preus de l’energia”.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/2333455-el-bce-apuja-els-tipus-un-altre-quart-de-punt-fins-al-4-5.html

2333455



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA