Economia

De Guindos defensa frenar els salaris per combatre la inflació

Pronostica un estancament econòmic per als pròxims mesos

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis De Guindos, creu que és “molt important que hi hagi moderació salarial” per tal de combatre l’avenç dels preus. Segons De Guindos, l’economia es troba en un context en què també es moderen els marges empresarials i en què “està costant” que es redueixi la inflació subjacent, l’indicador que descompta els productes de preus volàtils com l’energia o els aliments frescos.

Durant una compareixença telemàtica en el marc de les sessions del grup d’experts tributaris de la patronal catalana Foment del Treball el banquer espanyol ha declarat: “El pitjor segurament ja ha passat i anirem veient com es va moderant”, informa Efe.

De Guindos ha argumentat que si bé l’any passat els guanys empresarials van ser superiors als increments dels salaris, enguany “està sent diferent”. Per aquest motiu ha fet una crida a la moderació salarial perquè “els marges empresarials es van moderant i seria bo que siguin capaços d’absorbir part dels increments dels costos laborals unitaris, sense que aquests es traslladin als preus”.

En relació amb el que està “costant” que la inflació subjacent baixi, ha esmentat dos factors: que l’increment en els preus de l’energia, que ja va assolir el màxim després de la invasió russa d’Ucraïna, s’estigui notant amb “efectes retardats” a l’economia; i a causa de l’increment de la demanda al sector serveis, a diferència del que ha passat en la indústria, especialment per l’empenta del turisme.

El vicepresident del BCE, que ha alertat sobre l’”elevat nivell d’incertesa” pel context internacional, ha pronosticat que “gairebé hi haurà un estancament econòmic” a la zona Euro a la segona part del 2023.

D’altra banda, segons recull l’ACN, De Guindos ha assegurat que el BCE considera que “part” de la pujada dels tipus d’interès “encara no s’ha reflectit” en alguns països.

El dirigent bancari ha atribuït “l’estancament econòmic” dels mesos vinents a l’alentiment de la Xina, els efectes de la inflació sobre el consum i l’enduriment de les condicions de finançament, que estan provocant una caiguda “molt intensa” de la demanda de crèdit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona