Economia

Un 25% de les pimes té un endeutament superior al 80%

Les companyies més petites aporten un 62,3% del VAB de Catalunya i concentren un 68,5% de l’ocupació

Les pimes concentren un 62% del VAB (Valor Afegit Brut) de Catalunya i hi generen el 68,5% de l’ocupació. No obstant això, crisis com la provocada per la pandèmia de la Covid-19 han delmat els seus comptes de manera que una quarta part d’aquestes empreses suporten un endeutament superior al 80%, amb un creixement d’aquest passiu del 47% de mitjana.

Així s’ha posat avui de manifest durant la presentació del nou Anuari de la Pimec, corresponent al 2021, que analitza la situació d’aquest teixit productiu. Presentat pel president de la patronal, Antoni Cañete, una de les dades més rellevants de l’informe és que les pimes, malgrat tot, estan recuperant els seus ingressos i que la seva rendibilitat financera neta ja està en el 8,2%, similar a la del 2019.

En declaracions recollides per Efe, Cañete ha alertat: “Que el 25% de les pimes tinguin un endeutament per sobre del 80% és una alerta primerenca. Amb els tipus d’interès al 4,5% i una inflació que devalua el preu dels diners, aquesta dada ha d’obligar a reaccionar”. El líder patronal ha volgut destacat la importància de disposar de mecanismes d’alerta com aquest anuari, que es puguin fer servir per prevenir i evitar així “el tancament d’empreses i la pèrdua de llocs de treball”.

Cañete ha posat com a exemple de normatives que impacten en positiu el recent acord del Parlament europeu per situar en 30 dies el termini màxim de pagament per a totes les operacions comercials, incloses les que es fan entre empreses i entre les administracions públiques i les empreses.

Segons les dades facilitades per Pimec, aquesta mesura incrementarà en un 15,8% la liquiditat de les pimes catalanes. El dirigent empresarial ha subratllat que el 70% dels retards en els pagaments correspon a les grans empreses.

Segons l’informe, Catalunya comptava el 2021 amb un teixit productiu de 531.077 empreses, de les quals el 99,8% eren pimes. D’aquestes, 306.612 no comptaven amb assalariats i 223.343 sí. El nombre de grans empreses era de 1.122.

Tot i aquest increment, l’ocupació de les petites i mitjanes empreses encara no ha recuperat el nivell d’abans de la pandèmia. De fet, les plantilles són molt similars a les de fa 20 anys, segons ha reconegut Cañete, que ha urgit a legislar pensant en les pimes perquè puguin créixer i crear més llocs de treball.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Roger Torrent, que ha assistit a la presentació de l’anuari, ha advocat per avançar en la simplificació administrativa per facilitar l’activitat de les pimes “i no perdre oportunitats com les que suposen els fons europeus Next Generation”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona