Economia

Argelaguer

Nova vida per al molí fariner del Turrós

Sobirania alimentària, economia circular, cooperativa i transformadora, i sostenibilitat són algunes estratègies per al desenvolupament alternatiu de projectes que, a poc a poc, es van implantant arreu del territori, però que encara es mantenen en l’esfera teòrica per a una gran majoria de població. La cooperativa Eines Comunes ha rehabilitat el mas del Turrós d’Argelaguer, amb la col·laboració de la Fundació Emprius, i hi està habilitant un molí fariner, un obrador agroalimentari i un forn de llenya que són un exemple palpable d’aquesta nova manera d’entendre l’economia.

Els membres de la cooperativa ja han pogut construir el molí fariner i estan plantant espècies de blat autòctones i tradicionals, que conreen de forma ecològica. Ara, però, han posat en marxa una campanya de cofinançament a la plataforma Goteo per poder completar les instal·lacions de l’obrador i acabar la rehabilitació de les dependències. L’objectiu és arribar als 26.374 euros.

Es tracta d’un espai multifuncional de tinença, gestió i ús col·lectius que inclou, a part del molí fariner, un forn de llenya i un obrador alimentari destinat a la transformació de cereals, hortalisses i fruites per a l’obtenció de productes elaborats, a més d’un magatzem. Estarà a disposició de les persones usuàries en mitjos dies o dies sencers, pagant una quota d’ús, i se’n podrà fer ús de manera regular per produccions estables, o de manera puntual i esporàdica. La gestió de l’obrador es farà de manera horitzontal, participativa i assembleària.

La construcció de l’obrador es farà mitjançant l’autoconstrucció i reutilitzant materials sempre que sigui possible, però algunes obres, i sobretot alguns materials i maquinària, els hauran d’adquirir a fora, amb la consegüent despesa monetària, que no pot assumir la cooperativa.

Fonts de la cooperativa Eines Comunes, creada el 2021 i ara amb 60 socis, han explicat que el projecte del molí fariner i l’obrador col·lectiu neixen de l’Ecoxarxa Garrotxa, una xarxa d’intercanvi, moneda social i economia comunitària amb 11 anys d’activitat i activisme a la Garrotxa. “La idea sorgeix de la necessitat de donar relleu al molí fariner de referència al territori, i de la voluntat de fer-ho de manera col·lectiva i entenent-lo com un recurs comú i no com un projecte particular. Arran d’aquí, veiem la necessitat de crear la cooperativa, perquè el projecte no només suposi una infraestructura per a la sobirania alimentària, sinó que sigui transformador també en la forma de tinença, de governança i de gestió», han detallat les mateixes fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona