Economia

ECONOMIA

Els preus s’apugen un 0,3% al gener a les comarques gironines

la retirada dels ajuts encareix la llum fins a un 6,9%

Els aliments continuen moderant la tendència a l’alça

Omplir la nevera és un 6,7% més car que fa un any

Els preus s’han apujat un 0,3% a les comarques gironines aquest gener, tot i que la inflació interanual s’ha mantingut invariable i tanca el mes al 3,2% (el mateix valor amb què va acabar el 2023), segons informa l’Acn. L’inici d’any ve marcat, això sí, per l’increment que registra el paquet format per la llum, el gas i els combustibles. Aquí, la retirada dels ajuts a l’electricitat ha fet que aquest grup s’encarís fins a un 6,9% tan sols durant el gener (si bé els consumidors encara la paguen més barata que l’any passat).

Aquesta alça, però, s’atenua amb les davallades que registren tant la roba i el calçat -arran de les rebaixes- i el preu dels paquets turístics. Els aliments continuen moderant-se, però omplir la nevera ara és un 6,7% més cas que fa un any.

L’Índex de preus al Consum (IPC) comença l’any amb un lleuger repunt a les comarques gironines. Segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest gener a la demarcació els preus s’han encarit tres dècimes de mitjana (+0,3%).

Com ja és habitual, al darrere d’aquest percentatge hi ha dues realitats. Per una banda, aquells serveis o productes que formen part del dia a dia que s’apugen; i per l’altra, també aquells que davallen. Aquest gener del 2024, dins el primer grup s’hi troba, sobretot, el paquet format per la llum, el gas i els combustibles. I és que la retirada dels ajuts a l’electricitat ha comportat que s’encarís fins a un 6,9%. Això sí, tot i aquest increment el preu que paguen els consumidors encara està per sota del gener de l’any passat (en concret, un 4,4% menys).

Aquest inici del 2024 també s’han apujat el tabac (+3,1%), les begudes alcohòliques (+3,5%) o els serveis recreatius, esportius i culturals (+2%). Per contra, a l’altre costat de la balança -és a dir, aquells productes i serveis que registren descensos de preus- s’hi troben, sobretot, tant la roba i el calçat com els allotjaments turístics.

En el primer cas, la campanya de rebaixes ha fet abaixar els preus un 10,6%. I en el segon, el fet que s’estigui en plena temporada baixa, ha suposat que dormir en un hotel sigui un 5,3% més barat i que els paquets turístics s’hagin abaratit un 11,9%.

Pel que fa als aliments, aquest gener els seus preus han continuat moderant-se (i tanquen el mes amb un increment del 0,2%). Això sí, arran de les alces que han registrat en els darrers mesos, omplir la nevera ara és un 6,7% més car que fa un any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

La pensió mitjana dels catalans creix un 5,06% al juliol i se situa en 1.306 euros

barcelona
economia

Catalunya es manté el 2022 com el tercer territori que més recapta però el desè en recursos rebuts

barcelona
economia

Lleuger descens de l’atur, que se situa en el 9,41%

barcelona
economia

Segon avís de la CE a Espanya per “discriminar” els interins

barcelona
economia

El govern ha destinat 246 milions en ajuts a la indústria des de 2021

barcelona

Figueres acollirà per primer cop el Fòrum Gastronòmic Ciutat per al públic general el 5 i 6 d’octubre

FIGUERES

Es preveu que el 36 per cent de la producció catalana de poma es culli a Girona

GIRONA

La Cambra de Comerç de Barcelona avisa que el turisme “no pot tenir un creixement infinit”

Barcelona

L’empresa de reciclatge ACIN compra l’antiga tèxtil Nylstar per 8 milions

blanes