Economia

economia

Els pagesos duen el seu malestar a l’hemicicle: “Estem aquí per la mala gestió”

Els representants de les protestes intervenen en el ple específic del Parlament sobre pagesia

Pagesos, ramaders i agricultors han dut aquesta tarda la seva indignació amb les polítiques per al sector al mateix hemicicle del Parlament. Representants de les diverses plataformes i sindicats més clàssics de la pagesia han obert el debat sobre el sector primari que ha començat al Parlament, i que viurà dijous la segona part amb les resolucions dels grups polítics.

Plataforma Pagesa, la Federació de Cooperatives Agràries, JARC i Unió de Pagesos han portat la problemàtica del sector a la cambra i han reclamat que s’escoltin les seves reivindicacions. A les portes del Parlament, un grup de pagesos donava suport als representants que han intervingut al ple, just abans del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Els representants han resumit el seu malestar: “Estem aquí per la mala gestió i unes polítiques nefastes dels darrers anys. I la sequera només ha estat la gota que ha fet vessar el got”, ha advertit Imma Puigcorbé, de la Plataforma Pagesa. “Ara estem en un punt de no retorn. O som un sector prioritari i que es cuida, o no acabaran les protestes”, ha continuat Puigcorbé.

Defensar el model agrari familiar català i establir un full de ruta per als propers cinc anys han estat altres de les demandes dels representants, així com que el seu sector estigui més ben representat en l’Agència Catalana de l’aigua (ACA), que consideren menysté la seva activitat i els ha collat amb restriccions un any abans que la resta de sectors o ciutadans.

El representant de Joves Agricultors i Ramaders, Joan Carles Massot, ha coincidit a demanar als grups parlamentaris que atenguin les mesures que exigeixen els agricultors, i ha reiterat que el debat d’aquest dimarts ha de servir per crear un full de ruta a mitjà i llarg termini per als propers executius. Massot ha explicat que, en aquests moments, la seva organització no exigeix al Govern “ni dimissions ni passos al costat”, però si “un canvi amb propostes reals que ajudin els agricultors”.

Per la seva banda, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha alertat que les exigències mediambientals que fixa la Unió Europa per a la producció interior, unida a la lliure competència amb productes de tercers països que no tenen aquestes limitacions, genera un mercat on els agricultors i ramaders pateixen i “no juguen a les mateixes condicions”. Per això, Caball ha exigit que es dissenyi un “mercat just, transparent i equitatiu”. “Si es vol, es pot fer, només falta voluntat política”, ha conclòs Caball.

Força convidats per les entitats agràries han estat presents al Parlament, entre ells, la pagesa més veterana, Marina Vilalta, de 96 anys, que va rebre per part del Govern el reconeixement de la Creu de Sant Jordi el 2022, i que ha estat ovacionada a l’inici del debat monogràfic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA