Economia

Zona Euro

El BCE manté els tipus a l’espera que baixi encara més la inflació

L’entitat amb seu a Frankfurt conserva el tipus bàsic al 4,5% i preveu un creixement del 0,6% pel 2024 a la zona euro

El Banc Central Europeu (BCE) ha optat per una nova pausa -–a quarta consecutiva des de l’octubre passat– i manté el tipus d’interès bàsic en el 4,5%, segons informa l’ACN. Malgrat que la inflació s’ha anat reduint al llarg dels últims mesos i al febrer es registrés la segona taxa més baixa des de l’esclat de la guerra d’Ucraïna (2,6%), l’entitat espera una reducció més accentuada –que s’apropi a l’objectiu del 2%– per relaxar la política monetària i iniciar la baixada de tipus.

Per altra banda, l’entitat ha revisat dues dècimes a la baixa el creixement del PIB a l’eurozona pel 2024, fins al 0,6%. Malgrat la rebaixa, el BCE millora les perspectives d’inflació i preveu que se situï en el 2,3% de mitjana el 2024, tres dècimes menys respecte a la darrera revisió.

A banda de la pausa sobre el tipus d’interès bàsic, la resta de tipus que controla el BCE tampoc han patit variacions. Així, el tipus per als préstecs immediats queda fixat en el 4,75%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central es manté en el 4%.

La decisió d’aquest dijous va en línia amb els posicionaments que ha anat emetent la institució al llarg de les últimes setmanes. Tant la presidenta, Christine Lagarde, com el vicepresident, Luis de Guindos, han defensat que el manteniment dels tipus en nivells “prou restrictius” durant un període “suficientment llarg” contribuirien a fer tornar la inflació al voltant del 2%.

No obstant això, també comença a entreveure’s una primera baixada de tipus de cara a l’estiu per evitar que la voluntat de controlar la inflació acabi comprometent el creixement econòmic. En països com Alemanya, per exemple, ja s’ha entrat en recessió tècnica.

Lagarde ja va avançar al Fòrum Econòmic de Davos (Suïssa) que veia possible una baixada del preu de diner a l’estiu, tot i que alguns mitjans econòmics apunten que, en funció de l’evolució de la situació econòmica, la reducció es podria avançar. La següent data marcada al calendari és l’11 d’abril, quan el Consell de Govern del banc central s’ha de tornar a reunir a Frankfurt per decidir un cop més sobre la seva estratègia de política monetària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA