Economia

economia

La sequera fa caure un 28% la collita de raïm a Catalunya

La DO Cava no amaga la seva preocupació per la sequera, que està reduint la producció. “En els últims anys la collita de raïm ha anat minvant”, va dir ahir Javier Pagés, president del Consell Regulador de la DO Cava, en la presentació de les dades de l’any passat. Segons va explicar, del 2021 al 2022 la collita de raïm va caure un 9% a l’Estat, i del 2022 al 2023, la caiguda va ser de quasi el 23%.

A Catalunya, que és on es fa més raïm, sobretot al Penedès, les xifres són pitjors: del 2021 al 2023 la collita va caure quasi un 28%. Per tal d’afrontar el repte de la sequera –que si no plou, hi ha poca cosa a fer– la DO Cava estudia la possibilitat de regular que hi hagi una “previsió de garantia”, és a dir, vi de base per poder-lo utilitzar i transformar en cava si una collita va malament i cal recórrer a les reserves.

Malgrat la preocupació pel futur, però, el cava va tancar l’any 2023 amb un nou rècord de vendes: 252 milions d’ampolles (2,7 milions més que el 2022) i una facturació de 2.200 milions d’euros. Tot i que es parla que el sector ha crescut un 1,09%, aquest creixement no és tan gran com s’havia previst per Nadal (quan es pensava que es tancaria amb una crescuda del 4%). Pagés va explicar que, en part, la frenada s’ha degut a les exportacions tant a Europa, en crisi, com als EUA, tercer país comprador (que van ser d’un -13%).

El cava, no obstant això, és el vi que més s’exporta de tot l’Estat i, segons Pagés, l’any passat també va créixer en el mercat interior tant en volum (va representar quasi el 90% de totes les exportacions de vi de l’Estat) com en valor. “Des de la DO Cava ho tenim clar: el nostre futur és fer saber als compradors el bon producte que tenim”, va dir.

Les previsions immediates, si plou, són bones, sobretot per al cava ecològic, que és el que més creix. També creixen les vendes de caves rosats. Els caves de guarda superior, en canvi, sotmesos aquest 2023 a un canvi de normativa que determina que han de tenir una criança mínima de 18 mesos, han experimentat una davallada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA