Economia

unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

La mesura afectarà a la meitat dels beneficiaris de la PAC

Les protestes del camp comencen a donar els seus fruits en forma de resposta per part de Brussel·les. I és que a menys de tres mesos de les eleccions europees, la UE vol intentar calmar la ira dels pagesos. En una nova jornada marcada per les protestes dels agricultors al barri europeu de Brussel·les, els Vint-i-set han donat suport aquest dimarts a una revisió de les normes de la Política Agrícola Comuna (PAC) per rebaixar els requisits mediambientals que han de complir els agricultors per rebre ajudes. Entre els acords que s’han assolit figura l’exempció de controls i sancions a petites explotacions agràries –menys de deu hectàrees– per alleugerir la càrrega administrativa dels pagesos.

La decisió l’han pres els representants dels estats membre reunits en el Comitè Especial d’Agricultura, que s’ha trobat abans de la reunió de ministres que se celebra a Brussel·les. En un comunicat publicat aquest dimarts i recollit per l’ACN, els Vint-i-set defensen la decisió perquè aportarà “simplificació” i “reducció de la càrrega administrativa” als pagesos.

L’acord, que encara ha de ratificar el Parlament Europeu, s’ha pres a través d’un procediment d’emergència per tirar endavant una proposta que la Comissió Europea havia posat sobre la taula el 15 de març amb la intenció de calmar les protestes dels pagesos a la majoria de països de la UE.

Segons ha explicat el ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, a l’Estat espanyol es beneficiaran d’aquesta exempció uns 345.000 agricultors, que representen el 50% dels beneficiaris de la PAC. Segons ha avançat Planas, la reforma s’aplicarà de forma retroactiva des de l’1 de gener del 2024. L’acord també inclou que els estats puguin donar “derogacions temporals i dirigides” sobre algunes exigències per rebre les ajudes en moments de “condicions climàtiques imprevistes”. Aquestes exempcions temporals es poden aplicar en les exigències sobre cobertura mínima del sòl en períodes sensibles, el tant per cent mínim de guaret i la rotació de terres de collita.

L’acord ha de ser aprovat ara pel Parlament Europeu. L’Eurocambra iniciarà ara les negociacions sobre aquest paquet legislatiu i accelerar la seva tramitació perquè pugui ser aprovat pel ple a final d’abril. Explica l’ACN que si tot va segons el previst, la regulació es començarà a aplicar a finals de primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona