Economia

Economia

Creix dos punts el percentatge d’emprenedores a Barcelona

El nombre de persones emprenedores residents a Barcelona l’any 2022 va ser de 40.875 autònoms, majoritàriament homes (58%), si bé el percentatge de dones (42%) va augmentar en el darrer any en dos punts percentuals, segons es desprèn de l’informe L’emprenedoria a Barcelona 2022, publicat per l’Oficina Municipal de Dades (OMD). L’estudi ofereix una visió del perfil emprenedor a la ciutat a partir de l’explotació de la informació provinent de la Mostra Contínua de Vides Laborals (MCVL) dels treballadors del règim d’autònoms de la Seguretat Social.

És el setè any consecutiu que l’OMD publica l’informe. Els 40.875 emprenedors de Barcelona el 2022 representen prop de dos terços del total de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (65%) i més de la quarta part de Catalunya (26%).

L’evolució de les dones emprenedores ha estat més positiva que la dels homes, amb un lleuger increment de l’1,2% en relació amb el 2021. De fet, recuperen el nivell de 2019. En canvi, el col·lectiu d’homes emprenedors experimenta un significatiu descens (del 7,6%), després de marcar màxims el 2021. Així doncs, al 2022 hi havia a la ciutat 17.175 dones emprenedores i 23.700 homes.

D’altra banda, la taxa d’activitat emprenedora dels homes (4,6%) ha estat superior a la de les dones (3,2%) al llarg de tota la sèrie històrica. Tanmateix, el diferencial s’ha escurçat lleugerament en relació amb el 2021.

Per franges d’edat, el nombre d’emprenedors de 18 a 39 anys (21.100 persones) s’ha estabilitzat en relació amb el 2021 i representa el 51,6% del total, amb un lleuger predomini sobre els de 40 a 64 anys (19.775 persones). La taxa d’activitat emprenedora del col·lectiu de 18 a 39 anys (4,4%) continua sent superior a la de les persones de 40 a 64 anys (3,5%).

Els emprenedors de Barcelona el 2022 continuaven sent majoritàriament de nacionalitat espanyola: 22.850 persones (el 55,9%). No obstant això, la seva participació sobre el total ha tendit a la baixa, mentre que la dels estrangers ha evolucionat a l’alça i ja representa el 44,1% del total.

Per sectors, s’observa un elevat percentatge d’emprenedors residents a la ciutat que desenvolupen la seva activitat al terciari (89,2%). Aquest percentatge s’ha anat incrementant al llarg dels darrers anys i és més de vuit punts percentuals superior al del conjunt de Catalunya, on tant la indústria com la construcció tenen un major pes relatiu.

L’Eixample continua concentrant el nombre més gran d’emprenedors (16,8%), de forma coherent amb el pes de la població resident, seguit de Sant Martí (13,6%) i Sarrià-Sant Gervasi (10,5%). L’evolució més positiva ha estat la de Gràcia, amb un increment del 8,3% en relació amb el 2021, seguit de Ciutat Vella (3,9%) i les Corts (1,3%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona