Economia

Noves tècniques al sector de la garrofa per fer front a l’augment de la demanda

L’augment de la demanda de garrofa de les últimes campanyes ha propiciat un augment de l’interès per aquest cultiu i de retruc, la implementació de noves tècniques, varietats i maquinària per millorar la productivitat dels garrofers. El coordinador tècnic de les Empreses de la Garrofa, Joan Tous, ho ha qualificat d’una “petita revolució tecnològica” en la jornada tècnica d’aquest dijous a Altafulla, segons informa l’ACN.

Tous ha explicat que l’evolució ha consistit en la selecció de noves varietats productives amb major interès comercial, la intensificació del conreu i la mecanització de la recollida d’aquest fruit. La trobada ha reunit més de 150 productors i experts per compartir experiències a Catalunya, País Valencià, Andalusia i illes Balears.

Després d’anys en què el preu de la garrofa ha tingut un preu baix al mercat, els productors han viscut en les últimes campanyes una revalorització del fruit que ha fet créixer l’interès en aquest conreu. Segons Tous, coordinador tècnic de les Empreses de la Garrofa, aquesta circumstància ha estat “clau” a l’hora de propiciar una revolució tecnològica, especialment centrada en la maquinària per mecanitzar processos de recol·lecció i la distribució de les plantacions.

Tous ha destacat aquest cultiu des del punt de vista productiu en l’episodi actual de sequera, a més de les propietats beneficioses per a la salut que s’han estudiat de la garrofa. Tot plegat, ha assegurat, ha facilitat la implementació de noves tècniques per millorar i fomentar aquest conreu.

En aquest context, hi ha qui també veu la garrofa com un reclam per connectar amb noves generacions. Així ho ha augurat el pagès Mingo Espuny, de Roquetes, qui té una finca familiar amb dues hectàrees de garrofers. “El que està clar és que si una cosa es valora, es treballa i acudeix gent jove a treballar al camp. Sempre patim que la gent se’n va, però quan una cosa està valorada, de seguida acudeixen”, ha afirmat.

L’espai de la Violeta d’Altafulla ha estat el punt de trobada per a uns 160 inscrits en l’onzena jornada tècnica de la garrofa, que s’ha dividit en xerrades sobre l’evolució d’aquest conreu, el control de plagues i els usos de la garrofa en àmbits com la gastronomia. També s’ha parlat d’aspectes tècnics, com ara l’empelt dels arbres amb noves varietats. Sobre aquesta qüestió, l’empeltador professional José Cristóbal Farnós ha remarcat que en els últims cinc anys, els empelts amb noves varietats s’ha elevat un 20%. Es tracta d’una tècnica que varia en funció del resultat que esperi cada pagès; l’empelt serà diferent si es busca que l’arbre sigui més productiu o bé que el fruit tingui una qualitat més alta.

Segons Tous, actualment les 100.500 hectàrees de garrofers es concentren al Baix Ebre, però també es reparteixen entre el Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions d’euros

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona