Opinió

Com m'agrado

Fa uns anys, en un curs que impartia a l'IE Business School sobre digital media management, un alumne, en el comentari de les enquestes, va dir que la meva classe no li agradava perquè ell esperava un guru i jo, malgrat tenir molt coneixement, no tenia ni idea de com demostrar “claror cristal·lina” en allò que deia sobre el futur.

M'ho vaig prendre com una cosa puntual fins que, darrerament, en conferències sobre economia digital i xarxes socials, m'he trobat a gent que insisteix en el mateix, sóc un guru i volen seguir la meva religió. Haig d'emplenar Twitter amb caràcters i seguir milers de persones perquè em segueixin altres milers , m'haig de fer un fan site a Facebook pel bé de la humanitat, i haig d'escriure al bloc explicant de quin color seran les naus espacials del futur.

Des de fa unes setmanes he decidit anar a les conferències amb una samarreta on hi diu “No guru inside”. Ni sóc ni tinc ganes de ser un guru. He estudiat tota la vida per entendre com funcionen el món i les persones, per aprendre a pensar i per evitar que em prenguin el pèl. I, tot i així, cometo molts errors. Però l'error que no penso cometre és el d'adoctrinar la gent. Els meus alumnes en general -tret d'aquells que vénen buscant la llum- valoren el fet que tingui un perfil peculiar i complementari. El meu doctorat em va ensenyar l'ús del mètode científic i l'argumentació, els meus anys com a empleat, directiu i emprenedor m'han permès conèixer les trinxeres i viure la pressió d'un compte de resultats i d'un cap, dirigir un equip, contractar i acomiadar gent... Això m'ajuda molt a tenir els peus a terra quan dono classes, fent més preguntes que respostes però intentant donar sentit a tot plegat perquè sigui d'utilitat.

M'agrada jugar al pòquer i una de les primeres coses que hi vaig aprendre és que no es pot guanyar sempre. A la vida és igual. El bon jugador de pòquer és aquell que quan perd, perd poc però quan guanya, guanya molt, i per tant sap perdre i ho gestiona. Però el guru mai s'equivoca. El guru, el superdirectiu i el superemprenedor són éssers imaginaris que mai han comès un error i que han sabut veure el futur com ningú més el pot veure. I per això volem que ens toquin amb la punta dels seus dits per traspassar-nos la seva habilitat.

Diu la meva amiga Martha Williams que “al món hi ha dos tipus de persones, les que tenen clar el que volen i les que no, i les primeres utilitzen les segones per obtenir-lo”. En aquest entorn tecnològic, sembla que hem abandonat la capacitat per determinar els nostres propis objectius, i els gurus, igual que els venedors de pics i pales a la febre de l'or s'enriquiran a costa nostra. Comencem a pensar i a aprendre de nou. Comencem a entendre la tecnologia i a aplicar-la per millorar les nostres vides. Per això dono classes i per això m'agrada. Sóc professor, és el meu ofici. No sóc ni training manager ni coach . I com a professor, en comptes de donar a la gent el peix a la mà en forma de visió sobre el futur, els ensenyo a pescar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona