Opinió

‘Forever' Neil, ‘forever' Young

se'ns acaba el 2010. I, com tots els anys, fem balanç. Recordem els que ens han deixat i ens plantegem què ens ve en el nou any. És també època de regals en la qual intentem gaudir no pensant en la futilitat del temps, creient que sempre serem joves. Forever Young. Estava jo escrivint l'article quan vaig començar a pensar en aquestes coses. Vaig pensar en Steve Jobs quan diu, en la xerrada de Stanford, que la mort és bona com a element purificador i innovador i que, encara que ha passat tota la vida prenent decisions tenint en compte que hi ha un final, fins que no va tenir la parca davant no en va ser conscient. El mateix Jobs que ha convertit Apple en la segona empresa per capitalització borsària del món, amb 300.000 milions de dòlars, gairebé un terç del PIB d'Espanya. No està mal gestionada, no. I ho ha aconseguit competint en el sector de la música, un sector que s'està morint des dels anys vuitanta i on discogràfiques com Sony Music pateixen perquè malvats productors de hardware com Sony fabriquen gravadors de CD i DVD. A iTunes, d'Apple, un troba gran quantitat de música de tot tipus per a les festes. Música que la gent paga. Entre els autors hi ha Neil Young. Per saber més d'ell, res millor que Wikipèdia, el projecte que demostra que “sol no puc, però amb amics sí”. Milers d'autors voluntaris, i amb només necessitats de patrocini, satisfetes per microdonacions de 16 milions de dòlars aquest any, dóna servei a milers de milions de persones. Jo coneixia Young molt tangencialment, fins que un company em va demanar de regal un article sobre ell. Vaig pensar que no tindria molt a dir-ne, però Young és una troballa. Forever Neil.

Canadenc, va ser immigrant il·legal als Estats Units, com tants d'altres avui dia. Va revolucionar la música popular, un innovador en molts aspectes. Considerat padrí del grunge, Kurt Cobain estava molt influenciat per ell. Fins i tot Sweet Home Alabama va ser creada a partir de dos temes seus, Southern Man i Alabama. També va fer cinema, amb aparicions com a actor (poques) o director, i va ser nominat a un Oscar per Philadelphia. I, és clar, està adaptat al món digital, així que no necessitem sis graus per saber que el trobem a internet i a la botiga d'Apple. Té una comunitat de fans impressionant i diversa; tant, que un biòleg ha posat el seu nom a una aranya (Myrmekiaphila Neilyoungi). Aixeca passions i no (només) pel fet de ser un producte de màrqueting, sinó per la capacitat per innovar. Young va fer 65 anys al novembre. El 2011 hauria d'estar jubilat, però segueix al peu del canó i és un exemple de com reinventar-se i influenciar gent de tota mena. Un exemple a seguir, un esperit ple d'energia i capacitat d'adaptació als temps. Forever Neil Young. I feliç any 2011 a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona