Opinió

Un bon moment per comprar

Enmig d'una tempesta econòmica, quan ressonen els canons, hi ha oportunitats. Una de les més clares és la de fer adquisicions a bons preus. Això afecta la majoria de béns, des d'immobles fins a subministraments, accions a borsa i, fins i tot, empreses. No és fàcil fer-ho. En primer lloc, perquè molts compradors interessats tenen importants restriccions per accedir al finançament bancari i la majoria d'entitats en aquests moments no van gaire sobrades de diners per prestar. Per poder aconseguir finançament s'han de donar diverses condicions imprescindibles: tenir un projecte clar de futur, no tenir gaires deutes, ser un bon client de l'entitat i que el banc o caixa disposi de diners. Si es donen aquests quatre requisits no hi ha d'haver problemes per accedir al finançament en bones condicions.

És un bon moment per a les compres perquè la burxada de la bombolla immobiliària ha fet caure molt els preus dels immobles, i també de les empreses i de molts altres béns. Segurament costa veure aquest tipus d'oportunitats, ja que en les fases posteriors a la burxada d'una bombolla hi ha un tipus de ceguesa col·lectiva que impedeix adonar-se'n. Ara se senten paradigmes com ara “l'habitatge mai tornarà a pujar”, que em recorden els que se sentien en els anys 2006 i anteriors, quan se sentien els violins “l'habitatge mai baixarà” o “l'habitatge mai ha baixat”. Si consultem dades econòmiques podrem comprovar que des del 1800 l'habitatge ha baixat una vintena de vegades i després sempre ha tornat a pujar.

Per tant, si ens cal comprar un habitatge, una nau industrial o una empresa, per exemple, ara és un bon moment per buscar-ne. Si la trobem cal assegurar-se que el preu és raonable, ja que molts venedors no el volen rebaixar. En el cas de pisos i places d'aparcament, segons dades del Banc d'Espanya i de la majoria dels organismes internacionals, els preus s'haurien de situar un 30% per sota dels màxims del 2006. Aquest percentatge pot variar segons la zona i la qualitat de l'immoble. Per exemple, en segones residències de costa al País Valencià es veuen rebaixes molt més elevades. En el cas de naus industrials, les baixades de preus també són més intenses. Pel que fa a les compres d'empreses i negocis, els preus de moltes compravendes tancades el 2010 estan al voltant d'un 40% per sota dels preus del 2006.

Tot i que això sembla molt obvi, la majoria de persones actuen fent exactament el contrari, ja que compren en els pitjors anys i malvenen després. Molts estudis posen de manifest que les empreses que evolucionen millor durant dècades aprofiten els anys de caiguda de l'activitat econòmica per créixer i, en canvi, en els anys bons no es deixen emportar per l'eufòria. És veritat que això és més fàcil dir-ho que fer-ho, però com diu la dita popular, cal comprar amb els canons i vendre amb els violins, i d'ací a uns anys les oportunitats ja no hi seran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA