Opinió

Divuit empreses en cerca d'inversor

La setmana que ve se celebrarà a Barcelona un fòrum d'inversors del sector healthcare organitzat conjuntament pel Col·legi de Metges, Esade BAN, Barcelona Activa i Biocat, quatre institucions que tradicionalment han donat suport als emprenedors del sector de la salut. Aquesta setmana ens hem presentat diversos emprenedors a la fase prèvia de selecció de projectes i he tingut l'oportunitat de parlar amb alguns dels meus companys, que també busquen l'oportunitat d'explicar el seu projecte d'empresa als inversors que puguin estar interessats a finançar el seu creixement. Em resulta admirable la qualitat dels projectes que presenten: una traumatòloga que desenvolupa un aparell mèdic per valorar la gravetat de les lesions cutànies, un metge que porta un aparell no invasiu que permet quantificar el risc de fractures òssies, un enginyer que desenvolupa una nova generació de bisturís electrònics que permeten als cirurgians operar el fetge amb menys riscos per al pacient... Tots, projectes d'indubtable valor econòmic i també d'un gran valor per als pacients que se'n podrien beneficiar. Tots ells, gent amb il·lusió, però sobretot gran perseverança, que dediquen les seves energies a perseguir un projecte contra totes les dificultats.

I no són poques. Dificultats tècniques i dificultats comercials, però sobretot ara, i des de fa alguns anys, enormes dificultats per trobar finançament privat per al seu creixement. Abans, perquè era més rendible el sector immobiliari; ara, perquè la crisi mundial fa que hi hagi una aversió generalitzada al risc per part dels inversors privats, que no aposten per projectes amb alt contingut innovador. Però al final, per la causa que sigui, els projectes estan sempre mancats de recursos i la societat es perd la riquesa que podrien crear aquestes empreses i els beneficis que podrien aportar els seus productes.

I perquè no dir-ho: molts inversors estan perdent boníssimes oportunitats de fer negoci, amb empreses que podrien donar rendibilitats sostingudes en el temps si tinguessin l'oportunitat d'enlairar-se.

Recentment he rebut una presentació d'una consultora suïssa experta en creació d'empreses tecnològiques. Entre el 1999 i el 2008 han creat més de 50 empreses que l'any 2010 han facturat, en total, més de 120 milions de francs suïssos (uns 97 milions d'euros). Em pregunto quina és la seva clau de l'èxit i quines de les seves bones pràctiques es podrien aplicar al nostre país, i a la pàgina següent trobo l'explicació: durant el mateix període han rebut 190 milions de francs suïssos (148 milions d'euros) en inversions de fons de capital risc. És el finançament, idiota!, diria Bill Clinton.

Per tant, els emprenedors d'aquí poden continuar tenint idees brillants i engegant projectes, però més enllà de significatives excepcions, difícilment podran veure créixer les seves empreses i competir en un entorn internacional que té millor accés al capital.

Però mentre no canviïn les coses, continuem treballant per administrar el que puguem i, per si de cas, ens comprarem un número de loteria per al cap de setmana: si ens toca, tenim 18 bones oportunitats per invertir!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona