Empreses

El centre tecnològic GREA avalua l'eficiència energètica

Un dels principals reptes per disminuir els efectes del canvi climàtic i el nivell de CO

2 és reduir el consum d'energia als edificis, com ara potenciant l'ús racional de l'aire condicionat. Però aquestes accions resulten ineficaces si els habitatges no es construeixen d'una manera adequada per evitar el malbaratament energètic.

En aquest sentit, el centre GREA, membre de la xarxa Tecnio, impulsada per ACC1Ó –l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana adscrita al Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya–, ha desenvolupat una metodologia pròpia basada en una instal·lació experimental on es comparen i analitzen diversos materials emprats habitualment en el sector de la construcció. L'objectiu és descobrir quins materials, com per exemple el poliuretà, el formigó i els elements vegetals (l'heura i la gespa, entre d'altres), són els que proporcionen més eficiència energètica, i avaluar el seu comportament a mesura que passen els anys.

L'estratègia seguida per GREA ha consistit en la construcció al terme municipal de Puigverd de Lleida (Segrià) de 20 cubicles de les mateixes dimensions (2,4 x 2,4 x 2,4 metres) que simulen habitatges a escala reduïda. Aquests cubicles només es diferencien pels materials que s'han emprat per a la seva construcció. De fet, totes les peces tenen la mateixa orientació, i estan disposats de tal manera que no reben mai cap tipus d'ombres. D'aquesta manera, les diferències en l'evolució de la temperatura interior o la variació de consums energètics quan es controla la temperatura són degudes únicament a les seves diferències constructives.

Els resultats obtinguts fins a la data actual revelen la importància dels materials d'aïllament en l'estalvi energètic d'un habitatge respecte a les construccions sense aïllar. De fet, l'ús del poliuretà als edificis aportaria fins a un 50% en l'estalvi de consum energètic durant la temporada d'estiu. Així mateix, amb l'ús de materials de canvi de fase, com ara la parafina i les sals, es podria obtenir un 15% addicional d'estalvi energètic. A més, la incorporació de materials que antigament s'utilitzaven, com ara la llana, el suro i la terra, augmentaria la inèrcia tèrmica de l'edifici.

GREA ha col·laborat de manera activa amb empreses, algunes internacionals, al voltant d'aquesta línia de recerca. Firmes del sector de materials constructius, com ara Synthesia, Honeywell, Ediltec, Consorcio de la Termoarcilla i l'enginyeria Detea, s'han beneficiat d'aquesta recerca portada a terme per la Universitat de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona