La reducció de les vendes obliga la tèxtil Dogi a declarar-se insolvent

Presenta un concurs de creditors en no trobar finançament per eixugar un deute de 42 milions d'euros

La mala situació comptable ha empès la direcció de la companyia a presentar voluntàriament un concurs de creditors. L'empresa de teixits elàstics té uns passius de 42 milions d'euros, dels quals més de la meitat, concretament 28, són a entitats financeres. Dels 14 restants, sis són a proveïdors; cinc, a altres ens del mateix grup, i tres, a les administracions públiques.

La companyia amb seu al Masnou va tancar el primer trimestre de l'any amb un resultat net negatiu de 6,9 milions d'euros, i en el mateix període de l'exercici anterior ja va perdre 2,3 milions. La baixada de vendes en el mercat europeu ha arrossegat la companyia a una situació d'insolvència, just en el moment que estrena instal·lacions. Des de fa més d'un any, Dogi Espanya estava immersa en un procés de concentració que els ha portat a tancar les seus de Parets del Vallès i Cardedeu, i a traslladar l'activitat al Masnou, en unes noves instal·lacions més petites. El trasllat, que s'ha finalitzat aquesta setmana amb l'entrega de la nau antiga del Masnou, ha generat més despeses, cosa que ha contribuït a aquesta falta de liquiditat. Segons fonts de Dogi, la direcció ha buscat noves vies de finançament, però, a causa de la impossibilitat d'aconseguir-ne, ha optat per presentar el concurs de creditors, una opció que formalitzarà avui al jutjat mercantil de Barcelona.

Calma tensa

El jutge nomenarà el grup d'administradors concursals que estudiarà la situació comptable i elaborarà un pla de viabilitat. Tot plegat va generar ahir força inquietud entre la plantilla de l'empresa tèxtil, que ahir es van llevar amb aquesta desagradable sorpresa. «No ens pensàvem que avui rebríem aquesta notícia», va comentar ahir el president del comitè d'empresa, Sergio Moreno (UGT). Els representants sindicals es van reunir ahir amb la direcció, que els va demanar tranquil·litat i els va assegurar que tothom cobrarà la nòmina del maig. Tot i això, els delegats estudiaran ara quines són les actuacions de cara al futur. Ahir no eren gaire optimistes. «Quan en l'horitzó més proper veus un pla de viabilitat, és normal pensar en més acomiadaments», va dir ahir Moreno.

Caiguda per etapes

Els mals resultats ja s'havien deixat notar amb altres actuacions en anys anteriors. A banda del tancament de seus, la companyia va presentar dos ERO el 2007: el primer va afectar 99 treballadors i el segon, 123, tot i que en un principi es va arribar a parlar de quasi 180. La plantilla, que havia arribat a superar les 500 persones, va quedar retallada fins a 315 i aquestes encara van viure el 2008 un altre ERO, aquest temporal, que encara ara fa que només treballin i cobrin quatre dies a la setmana. Un altre fet destacable va ser la marxa, a finals del 2008, del conseller delegat, Karel Schröder, per desavinences amb els accionistes majoritaris. El darrer capítol va arribar ahir amb la declaració d'insolvència. L'empresa va manifestar ahir la voluntat de superar aquest període tan de pressa com es pugui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona

L'sportech vol superar marques

Barcelona
Xavier Garcia
director del Tech Tourism Cluster de Catalunya (TTC)

“L’impacte del turisme té resposta des de la tecnologia”

Barcelona
LA CRÒNICA

A l’Expocasió, no val a badar

GIRONA

Comença la reforma integral de l’hotel Best Western Premier CMC, amb dos milions d’inversió

girona

Bumerang, l’‘start-up’ que evita 2.500 envasos d’un sol ús al dia

Barcelona

Empatif s’enfoca a guanyar volum, també amb compres

Manresa
ECONOMIA

Compres i milers de visitants a la fira Expocasió de Fornells

fornells de la selva

Continua la Vaga a la multinacional DXC Technology

girona