Economia

mobilitat

Una protesta de pagesos atura camions al Voló

Van provocar poques incidències viàries, però un piquet d'agricultors del Rosselló va destrossar la càrrega d'un camió

Els sindicats agraris del Principat reclamen que es garanteixi la lliure circulació

Una protesta de pagesos nord-catalans va barrar el pas als camions de fruita i verdura que circulaven ahir al matí per l'autopista. Un grup d'agricultors es va situar al peatge del Voló, el primer de la Catalunya del Nord, on informaven els transportistes de la vaga que fan en contra dels baixos preus del producte. L'acció dels pagesos no va comportar grans incidències viàries, ja que els Mossos d'Esquadra es van situar a la banda sud de l'AP-7 per informar els camions que estacionessin en uns aparcaments habilitats per evitar la vaga que feien els pagesos a l'altra banda de la frontera. A la part nord també s'oferia als transportistes aparcar els camions. Es va registrar mig quilòmetre de cua a l'autopista.

Tot i les advertències de la policia i els cartells a la carretera, alguns camions van continuar la seva ruta fins que es va produir l'incident amb la càrrega de verdures d'un camió que venia de la Jonquera en direcció nord. Un piquet de pagesos va destrossat la càrrega d'aquest camió.

Els sindicats agraris Unió de Pagesos, Asaja i JARC van reclamar que es garanteixi la lliure circulació de camions. El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va demanar protecció per als transportistes i la ministra Rosa Aguilar va dir que el govern espanyol no consentirà fets com els d'ahir.

LES XIFRES

3
hores
va durar la protesta dels agricultors del Rosselló, que aturaven els camions de fruita i verdura.
500
metres
de cua de vehicles es van registrar ahir a la zona de la Jonquera per la protesta dels agricultors.
Les claus

La crema de camions dels anys vuitanta

m.vicente

La protesta d'ahir al Voló va recordar en part –perquè va ser molt menys greu– els fets que es van succeir durant els anys vuitanta a la Jonquera, en què pagesos nord-catalans van cremar camions, abans de l'entrada de l'Estat espanyol a la Unió Europea.

Frontera tallada dies

Aleshores els moments més conflictius a la frontera es van viure l'any 1980, quan els camioners catalans i espanyols van tallar la frontera a la Jonquera per protestar contra la crema de camions que van fer els pagesos de la banda nord de la frontera. Van ser cinc dies d'un conflicte de grans dimensions, amb la frontera col·lapsada que finalment van acabar amb acord entre les parts.

Problemes altres anys

El conflicte més important va ser el 1980, però en els anys successius es van anar registrant diversos incidents d'aquesta guerra entre els pagesos d'una i altra banda de la frontera. Hi va haver encara una segona etapa d'aquest procés, a partir de l'any 1989, en què les protestes van ser alarmants, i va continuar durant la dècada dels anys noranta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona