Opinió

Millorant la relació banca-empresa

En el darrer informe publicat pel Centre d'Economia Industrial titulat Finançament de la innovació, la internacionalització i el creixement de les empreses catalanes es posa de manifest les dificultats que tenen moltes empreses (un 57% segons l'estudi) per finançar els seus projectes. A més, un 32% de les empreses han abandonat nous projectes per la manca de finançament. Aquestes dificultats tenen moltes causes i algunes són conseqüència de la manera de fer de les mateixes empreses i les entitats de crèdit. A part de la manca de recursos que tenen moltes entitats en aquests moments, hi ha el problema de la manca de visió a llarg termini en les relacions banca-empresa. A més, sovint les empreses tenen una insuficient capitalització que fa més difícil aconseguir la confiança de les entitats de crèdit.

Calen canvis. Alguns afecten les entitats de crèdit, ja que han de construir relacions estables amb visió a llarg termini amb les empreses per tal d'aconseguir que el finançament flueixi amb normalitat quan sigui necessari i l'empresa tingui les condicions adequades. Al nostre país, la relació banca-empresa està sovint molt viciada ja que les dues parts busquen més el benefici a curt termini, que no pas la relació jo guanyo-tu guanyes. Hi ha massa desconfiança mútua i incomprensió del punt de vista de l'altre. També cal millorar la informació que es dóna. No són poques les empreses que maquillen les seves dades i la banca no sempre és tan transparent com ho hauria de ser. En d'altres països està més estesa la relació banca-empresa en què les dues parts es veuen com a companys de viatge.

Cal diversificar els productes de finançament incrementant línies específiques per a les activitats d'innovació, internacionalització i creixement: capital llavor, capital risc, etc. Es tracta d'activitats que requereixen molt finançament amb un nivell elevat de risc. A més, donat que els períodes de maduració de les inversions són llargs, es necessiten productes de finançament amb venciment a llarg termini.

Altres propostes afecten el teixit empresarial, ja que els accionistes han de capitalitzar les seves empreses suficientment i repartir menys dividends. No podem perdre de vista que les entitats de crèdit no les finançaran si estan excessivament endeutades. També han de construir relacions estables amb visió a llarg termini amb les entitats de crèdit per accedir amb normalitat a les operacions de finançament quan siguin necessàries.

En resum, es fa necessari millorar la relació banca-empresa i això requereix transparència en els dos sentits de la relació. Segur que les dues parts hi guanyaran i de retruc hi guanyarem tots ja que tindrem empreses amb capacitat per créixer i crear ocupació. Encara que no és fàcil canviar actituds, les transformacions que s'estan produint en el sistema financer i en el teixit empresarial fan que ara sigui un bon moment per al canvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona