Economia

Empreses

Iniciativa enriquidora

Contagi d'idees

L'associació de Nous Empresaris Emprenedors de Catalunya (NEEC) vol ser un espai d'ajuda mútua entre emprenedors

Oriol Brutau reivindica valorar tots els factors que envolten un negoci, no només els recursos

El concurs Ineeciativa Emprenedora ha rebut 71 projectes i els mateixos participants n'han escollit el guanyador

“Tothom s'implicaen
els diversos projectes; es comparteix l'experiència”, afirma Emili Domènech

Acostar-se a qui es té a la vora i intercanviar coneixements per fer créixer les idees. Aquesta filosofia va portar la creació de l'associació de Nous Empresaris Emprenedors de Catalunya (NEEC) l'any 2008. El seu president, Oriol Brutau, vol superar aquella visió de l'empresari segons la qual sempre s'enfronta a algú altre i “buscar la cooperació entre emprenedors amb independència d'altres institucions”, tot i que sempre difonen el que aquestes institucions ofereixen. La NEEC té la seu a Sant Cugat del Vallès, al complex Esade Creapolis, on ofereix als associats un lloguer de les oficines inferior al preu real. Ara per ara no hi ha quotes i el finançament prové d'aportacions d'empreses col·laboradores. Els empresaris que hi treballen tenen així l'oportunitat de conviure diàriament amb altres idees.

És el cas d'Emili Domènech, que fa tres anys va començar a treballar en un sistema que canvia l'aigua de l'aixeta, primer convertint-la en ultrapura i després obtenint-ne varietats diferents gràcies a la microencapsulació dels seus components. Aquest procés el fa possible un equipament patentat amb el nom de Valery: “No s'ha desenvolupat res igual i és una alternativa millor als productes basats en l'osmosi, que són cars i treuen propietats a l'aigua; nosaltres la reestructurem.” El sistema Valery ha estat dissenyat a través d'un procés d'investigació i innovació tecnològica en el qual han participat el departament de nutrició humana de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona i el Centre d'Innovació de Nanoenginyeria de la Universitat Politècnica de Catalunya. El producte té dos enfocaments: el de consum domèstic i el d'ús clínic. Aquest segon pretén “dissenyar aigües apropiades per als que tenen determinades malalties o apropiades per a segons quins tractaments”, diu Domènech.

Des de l'abril, l'equip de Valery estudia la comercialització del producte des de les oficines de la NEEC, on han trobat “un espai on es comparteix l'experiència i es parla constantment dels diversos projectes, amb gran implicació de tothom”. Aquesta referència al contagi d'idees queda reflectida en els premis Ineeciativa Emprenedora, que la NEEC celebra cada quatre mesos des de l'any passat: “Es tracta d'un concurs en què qualsevol persona amb un projecte pot inscriure's gratuïtament, amb la particularitat que els mateixos participants decideixen el guanyador”, explica Brutau.

Joan Pau Girol, arquitecte tècnic, va guanyar una de les darreres edicions del concurs amb el projecte Connecta l'escola, que consisteix en un pla d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a les escoles finançat pels mateixos alumnes. L'energia generada es vendria a empreses elèctriques i els alumnes recuperarien la inversió amb beneficis d'entre el 3% i el 5%. Girol preveu que “partint que la vida útil de les plaques és d'uns 25 a 30 anys, caldrien dos cicles d'alumnes entre P3 i quart d'ESO que paguessin quotes anualment”. Així, la primera tongada finançaria la instal·lació i la segona només pagaria per compensar l'esforç dels primers. “És un model que genera tres tipus de beneficis: l'econòmic, el mediambiental i l'educatiu, perquè durant la instal·lació els alumnes coneixen el funcionament de les plaques”, afegeix.

Oriol Brutau insisteix que, malgrat que l'escassetat de recursos fa que s'hagi de controlar més la despesa, “cal tenir en compte variables que abans no es tenien en compte i que poden ser la clau de l'èxit d'un negoci, més enllà del capital”. Un enfocament que encaixa amb la iniciativa de l'enginyer informàtic Ramon Pla, que ha muntat des de les oficines de NEEC una consultoria perquè les empreses millorin l'accessibilitat de les seves instal·lacions: “No s'ha de veure com una despesa, sinó fixar-se en els beneficis que un disseny universal genera a qualsevol perfil de client.” Els seus models “no només estan pensats per a la gent amb mobilitat reduïda (com és el seu cas, que va en cadira de rodes), sinó que volen ser còmodes per a tothom”. Alhora Pla treballa en la creació d'una xarxa social per trobar millores a instal·lacions gràcies a la comunicació entre les empreses i els seus usuaris.

2008
Es va crear
l'associació de Nous Empresaris Emprenedors de Catalunya (NEEC).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.