Economia

Riquesa

Producte interior brut comarcal i local

Tu a Ascó i jo a Vandellòs

La comarca catalana amb el PIB per càpita més alt és la Ribera d'Ebre, i el municipi és Castellbisbal

Un alt pes de la indústria i els serveis determina una renda més important

Els dos municipisamb nuclears tenen també en comú que són territoris generadors de riquesa

Si dues bessones haguessin estat separades en néixer però en lloc d'anar l'una a Boston i l'altra a Califòrnia com a la pel·lícula de David Swift, haguessin anat l'una a Ascó i l'altra a Vandellòs, tindrien dues coses en comú. Una d'evident: totes dues viurien en poblacions amb una gran importància, cabdal, de l'energia nuclear. I l'altra, que són dos territoris amb un PIB per càpita molt alt. I les dues coses estan lligades, perquè l'alt producte interior brut d'aquestes regions està directament vinculat a una indústria nuclear tan arrelada.

Ascó i Vandellòs. El primer municipi pertany a la Ribera d'Ebre, la comarca amb més riquesa per càpita: 57.500 euros, el doble de la mitjana catalana, que és de 29.000 euros. I Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, al Baix Camp, és el segon municipi amb el PIB per càpita més elevat: 96.500 euros, més de quatre vegades la mitjana. Són xifres de l'Idescat, que ahir va publicar les dades de PIB comarcal i local del 2008, que reflecteixen que els municipis amb més pes industrial són els que generen més riquesa, mentre que les comarques amb més renda tenen uns serveis més potents. També evidencien que els municipis i comarques amb més PIB són a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, mentre que la de Girona perd posicions.

En el rànquing de comarques, la Ribera d'Ebre destaca respecte a la resta, i la segona, la Val d'Aran, està a més de 20.000 euros. Concretament, la comarca pirinenca té una renda per càpita de 36.300 euros. Al darrere se situen el Barcelonès, el Tarragonès i l'Alt Penedès. Excepte la Ribera d'Ebre, que té un 72% del valor afegit brut (VAB) industrial pel pes de la nuclear, a la resta de comarques amb un PIB més alt, el sector que mana són els serveis, amb un VAB que va del 53% del total a l'Alt Penedès fins al 81% del Barcelonès. En l'altra banda del rànquing trobem el Priorat, amb el PIB més baix, de 14.200 euros, seguit del Montsià i de la Terra Alta. En aquestes comarques, la construcció i l'agricultura tenen un pes molt més alt que a la resta.

La mitjana catalana de VAB industrial és del 20,5%, però entre els deu municipis amb més renda, en nou el pes és més alt, i en vuit supera el 50% del VAB total. Castellbisbal, municipi amb el PIB més alt (102.700 euros) n'és un exemple (71,5% de VAB industrial), així com Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (72,7%), Martorell (61,9%, amb la Seat com a puntal) i sobretot Guissona (74%, gràcies a la CAG). La població amb menys renda per càpita és Badia del Vallès, amb un pes molt baix de la indústria i més alt que la mitjana dels serveis i la construcció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.