Economia

LA CRÒNICA

DE tarragona

Després de la vaga

Dijous passat, tot just fa una setmana, hi va haver a Tarragona una de les manifestacions més grans que es recorden, si no la més gran. Arribava al final d'un dia de vaga general que va assolir un dels seguiments més amplis que ha viscut la ciutat des que es fan convocatòries d'aquesta mena. Però ja han passat set dies i sembla que n'hagin passat set mil. És com si la vaga i la manifestació no haguessin deixat cap empremta en la memòria, o en aquest substitut de la memòria que són els mitjans de comunicació. L'interès per una forma tan massiva, i tan reeixida, de protesta, no va anar més enllà de l'endemà i encara segons com. Mentre que alguns van admetre sense manies que la resposta ciutadana a les polítiques del govern i la patronal havia estat antològica, d'altres s'ho van fer venir bé per no mullar-se, i d'altres encara van exhibir una línia editorial descaradament bel·ligerant. Contra el sindicats, vull dir. I després, el silenci?

No. Després una cosa pitjor, que encara dura. Després va venir el serial sobre les conseqüències. I no les de la vaga, entenguem-nos, sinó les dels aldarulls que, d'una manera sorprenent, han servit per ignorar la convocatòria reeixida i concentrar el debat allà on la dreta, la policia, els tribunals i els governs se senten particularment a gust: l'ordre públic. És en va que buscarem algun mitjà de comunicació de gran audiència que s'hagi preocupat per establir la veritat dels fets. Quanta gent va fer vaga aquell dia? Com ho va viure el govern, de portes endins? I la patronal? Va perdre de debò tots aquells milions que va dir que perdria? Què pensen fer, a partir d'ara, els uns i els altres? No em refereixo al que diuen en públic, sinó als seus plans. A tots aquells elements que abans s'anomenaven “periodisme d'investigació”. En comptes de l'anàlisi de totes aquestes qüestions trobem extensos espais dedicats al contenidor cremat, al vidre trencat, al conseller i al ministre de l'Interior equiparant, cada cop amb menys subtilesa, els desordres amb el terrorisme. Trobem l'anècdota elevada al grau de categoria. I l'autèntica categoria, la vaga general, desapareguda. Vaporitzada, com diria Orwell.

Dijous passat jo vaig fer vaga. I com jo, milions de persones arreu de l'Estat. Pareu de mirar els aparadors i mireu-nos a nosaltres. Respecteu-nos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA
economia

El Govern va fer retirar 1.339 anuncis d’allotjaments turístics il·legals durant el 2023

barcelona