Economia

Fumiguen 550 hectàrees de vinyes per eliminar una malaltia que mata els ceps

Agricultura considera que a la demarcació la flavescència daurada està controlada, menys a Campmany, on està en procés d'eradicació

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va iniciar ahir a les comarques del Baix i l'Alt Empordà el tractament aeri contra la flavescència daurada, una malaltia que afecta la vinya, de manera que sense tractament el cep acaba morint al cap de tres o quatre anys de la infecció. La campanya durarà uns tres dies –els tècnics calculen que demà ja hauran acabat– i hi ha previst fumigar unes 550 hectàrees de vinya d'aquestes dues comarques.

En aquests moments, la única zona on se sap que la malaltia continua activa és al terme municipal de Capmany. “Es va detectar el 2010 i hi dediquem esforços i tractem unes 180 hectàrees”, va explicar ahir el tècnic Josep Rahola. Però el tractament també s'aplica a les vinyes de la zona de Llançà, Colera i Palau-saverdera preventivament “perquè vam trobar un insecte a Palau-saverdera i dos o tres a Llançà” i “hi treballem perquè no s'hi instal·li la malaltia”. Pel que fa a la zona de Calonge, Vall-llobrega i Palamós, que van ser les zones que es van fumigar ahir –l'helicòpter es va enlairar a les sis i deu del matí–, podria ser que aquest sigui l'últim any que es fa un tractament aeri. Amb la fumigació aèria es maten el 80% dels insectes i el 20% restant són els mateixos viticultors qui els rematen. Els pagesos han de fer tres tractaments anuals obligatoris contra la papallona del corc del raïm i aquest tractament també és eficaç contra la flavescència. Aquesta mesura és bàsica per aconseguir eradicar la malaltia”, va comentar dir Rahola.

La flavescència daurada de la vinya és causada per un fitoplasma que bloqueja els vasos liberians. Afecta només la vinya i provoca el debilitament progressiu del cep, una forta disminució del rendiment i la mort. L'any 1996 es va detectar a la comarca de l'Alt Empordà el primer focus de flavescència daurada de la vinya de l'Estat espanyol. La malaltia es va introduir amb l'entrada d'insectes vectors, la cicadel·la Scaphoideus titanus, infectats, procedents de focus de França. El 2004, després de diferents mesures de lluita col·lectives, la malaltia es va donar per controlada. Dos anys més tard, però, es va detectar un nou focus de flavescència daurada al municipi de Calonge, però actualment “es pot considerar que la malaltia està sota control en aquesta comarca”.

El foc bacterià

El departament d'Agricultura també ha iniciat prospeccions a la demarcació per detectar si hi ha algun focus de foc bacterià (Erwinia amylovora). Aquesta malaltia bacteriana, considerada de quarantena per la Unió Europea, pot afectar greument les pereres i pomeres i també altres plantes de la família de les rosàcies. Els primers focus d'aquesta malaltia es van detectar a la comarca del Segrià els anys 1998 i 1999. Posteriorment la malaltia va arribar a la comarca de la Cerdanya i el 2007 al Gironès.

LA XIFRA

2006
Es va detectar
a Calonge l'insecte que transmet la malaltia. Agricultura diu que està sota control.

LA XIFRA

2010
A Campmany
es va detectar un nou focus de la malaltia, que està en procés d'eradicació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)