Una pedregada afecta les collites de Vimbodí i l'Espluga

Segons els JARC, la tempesta ha causat danys del 100% en algunes finques

Els veïns estaven fent balanç ahir dels efectes que va provocar una inesperada tempesta que va tenir lloc dijous passat, a les nou del vespre, i que va ser de gran intensitat durant uns vint minuts. La precipitació va recórrer, d'oest a est, diverses comarques de Catalunya. En alguns casos es van acumular importants quantitats de gel, que van dificultar la circulació per les carreteres, així com la inundació de carrers, baixos i locals, sobretot de localitats de les demarcacions de Tarragona, Lleida i Barcelona.

Un membre del sindicat Unió de Pagesos (UP), Francesc Duch, va explicar ahir que a la demarcació de Tarragona la tempesta va començar primer amb pedra i després va ser de pedra i aigua; i que va afectar, principalment, municipis de la Conca de Barberà: «Pel que he pogut observar, sobretot va ser virulenta a l'Espluga de Francolí i Vimbodí, tot i que també va arribar fins a la recta de Montblanc.»

Duch va ser una de les moltes persones que ahir va fer una inspecció per tota aquesta zona per observar personalment les pèrdues i va poder constatar que al matí encara hi havia restes de la pedregada a les cunetes. Durant el recorregut, va parlar amb diversos pagesos, però alguns d'ells encara no havien anat al tros i en altres casos els camps encara estaven plens d'aigua i era difícil accedir-hi. «Només a primera vista, però, ja es veu que la tempesta ha fet molt de mal als conreus. A més, altres veïns m'han dit que s'havien trobat el vehicle abonyegat, algun vidre del cotxe o de casa trencat i tendals malmesos.»

Segons les estimacions realitzades pel sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, la pedra va provocar «danys del 100%» en algunes de les collites de vinya, cereal, fruita seca i olivera de l'Espluga de Francolí i Vimbodí, i també va originar destrosses importants en alguns punts de les Garrigues i del Segrià. És per això que les JARC reclamaven ahir a Agroseguro que «realitzi amb celeritat els peritatges dels sinistres causats» per tal que els propietaris no tinguin dificultats en les tasques de recollida de la fruita i dels cereals a les explotacions afectades, i també perquè els productors puguin rebre les indemnitzacions el més aviat possible.

A l'Espluga de Francolí, un dels pagesos perjudicats ha estat Josep Garrell. Segons repassava ahir, de les sis finques que té les que han quedat més afectades són les de vinya. «Dels camps de vinya no podré recuperar el 70% de la collita; mentre que en el cas dels ametllers i l'olivera parlem del 50 o del 60%.» De fet, tal com va corroborar l'alcalde del municipi, David Rovira, «el sector agrícola és el que ha quedat més perjudicat». Pel que fa al tram urbà, va destacar que ahir tant particulars com els membres de la brigada de neteja van començar a escombrar els carrers. «Dins el poble, els estralls no són tan importants. Tot i això, han quedat afectades claraboies, persianes, teulades i, principalment, els vehicles que hi havia aparcats a fora», va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona