Gran angular

Inspirats en el model de transferència del MIT

L'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) ha importat amb èxit el patró que les universitats dels Estats Units apliquen per vincular el món de la recerca acadèmica i el teixit industrial

Corning ha finançat una investigació i Nikon hi ha obert un centre d'excel·lència

El maig passat, un equip de recerca de l'Institut de Ciències Fotòniques (Icfo) aconseguia una fita científica d'escala planetària en desenvolupar un potent fotodetector a partir del grafè, un material que està revolucionant moltes disciplines per les seves sorprenents prestacions. Nature Nanotechnology, la principal publicació del sector, i The Economist es van fer ressò de l'invent, que obre la porta a moltes aplicacions en dispositius com ara mòbils, tauletes o càmeres digitals.

Un important reconeixement internacional, i presagi dels que han de venir, per a una institució que en poc temps s'ha situat en l'avantguarda mundial de la recerca en fotònica i que a casa nostra també és un referent en transferència del coneixement a l'empresa.

L'Icfo va néixer el 2002 amb el suport de la Generalitat i de la UPC amb la missió de fomentar la investigació en un sector industrial i de serveis poc conegut però de gran importància i projecció: el 2009 la Comissió Europea va situar la fotònica com una de les sis tecnologies instrumentals essencials per a les quals Europa havia de construir una estratègia comuna.

A Catalunya, unes 38 firmes formen part del Clúster d'Enginyeria d'Òptica i Fotònica, el que representa el 60% del conjunt de l'Estat, amb unes vendes de 600 milions d'euros i que ocupa uns 4.900 treballadors.

El cas és que, poc després del trasllat, el 2005, a les actuals dependències del Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels -recentment s'han ampliat amb 4.000 m² els 9.000 originals gràcies a una donació de la Fundació Cellex-, l'Icfo posava en marxa el departament de KTT (transferència del coneixement i de la tecnologia), que “connecta el centre amb el món exterior”, en paraules de Silvia Carrasco, directora d'aquest servei.

Carrasco, amb experiència en centres de recerca universitària dels Estats Units, ha importat el model de transferència que des de fa molts anys desenvolupen institucions de gran prestigi com ara el MIT (Massachusetts Institute of Technology): “A Europa també hi ha models que ens podrien haver servit d'inspiració, però als Estats Units la relació entre els centres de recerca universitària i les empreses és molt natural i el resultat és molt positiu”, afirma.

El balanç d'aquest departament de l'Icfo és que, fins a l'actualitat, més de 40 projectes de recerca s'han dut a terme en col·laboració amb empreses, més de trenta famílies de patents han estat registrades, 4 spin-off s'han constituït i 2 més estan en la incubadora.

Per a Silvia Carrasco aquest resum en xifres de l'activitat, tot i ser molt positiu, ha de millorar a mesura que es consolidin els vincles amb la iniciativa privada: “Cal temps per teixir una relació de confiança amb les empreses, és un procés que comença amb projectes petits que a poc a poc van guanyant dimensió, i en el procés estem.” El fet és que entre les empreses que han desenvolupat projectes de recerca amb l'Icfo hi ha Corning, una multinacional dels EUA que fabrica la meitat dels cristalls per a dispositius electrònics del món. En aquest cas, el projecte ha estat finançat al 100% per la firma nord-americana, que forma part del Corporate Liaison Program, la principal eina de treball del KTT. En aquest club també hi ha empreses com Comsa Emte, Basf, Ficosa, IBM, Nikon -que ha instal·lat un centre d'excel·lència en superresolució a l'Icfo-, Leica, Seat i Telstar, entre altres.

La principal virtut d'aquest programa és la seva flexibilitat, segons destaca Silvia Carrasco: “No té res a veure el que una multinacional necessita de l'Icfo amb el que cerca una pime local, però per a totes elles intentem tenir una resposta ajustada”, subratlla. El cas és que a cada empresa que s'atansa al centre se li assigna una persona que farà de vincle personalitzat. Els serveis poden anar des d'una consulta concreta, l'interès per fitxar algun estudiant de doctorat del centre, aconseguir els drets d'algun desenvolupament patentat per l'Icfo, rebre suport per introduir-se en el mercat local (en el cas d'empreses estrangeres), compartir projectes d'investigació amb finançament privat o participar en projectes internacionals amb suport públic.

A més de l'esforç per atreure les empreses a l'òrbita de l'Icfo, el centre també destina recursos a formar els seus investigadors en habilitats del món dels negocis, “per crear líders globals no només del món acadèmic sinó també en la indústria”. S'imparteixen seminaris sobre habilitats comunicatives, treball en equip, foment de l'emprenedoria, coneixement sobre patents, administració de negocis i generació de spin-off. En col·laboració amb Esade, s'imparteix un curs sobre innovació i emprenedoria tecnològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona