Economia

agricultura

La verema de la DO Empordà va començar ahir a Espelt

S'espera que la producció sigui semblant a la del 2011

El gran incendi de finals de juliol va malmetre fins a un 30% de la collita en zones com ara Capmany i caldrà veure si el fum ha afectat el raïm

La verema a la denominació d'origen Empordà va començar ahir amb la recollida del primer raïm al celler Espelt, de Vilajuïga. A Espelt, de moment, s'ha començat amb la varietat més primerenca, el Chardonnay, i segons la directora de l'empresa, Anna Espelt, es preveu que la producció sigui semblant a la de l'any passat –prop de 1.400 tones de raïms, que permetran elaborar fins a 650.000 ampolles de vi. Pel que fa a la DO Empordà, encara no s'ha fet una previsió de la producció perquè abans cal analitzar l'impacte que ha tingut en les vinyes el gran incendi que va afectar l'Alt Empordà a finals de juliol. Tot i que a llocs com ara Vilajuïga la producció no es preveu que variï gaire en relació amb altres anys, perquè el foc no el va afectar, a altres zones, com Capmany, hi ha productors que han perdut fins al 30% del raïms “bé perquè s'han cremat ceps o bé perquè s'han escaldat”. “En molts casos les vinyes van actuar de tallafocs”, van explicar ahir a la DO Empordà. També s'estudia si el fum podria afectar les qualitats organolèptiques del vi. “Això no es podrà saber fins a la vinificació”, van avisar fonts de la DO, malgrat que es confia que la tempesta que hi va haver aquest cap de setmana en alguns llocs de l'Empordà hagi oxigenat el raïm que madura als ceps. Actualment, la DO Empordà reuneix 362 viticultors i uns 50 cellers, tant elaboradors com embotelladors. Disposa de prop de 2.000 hectàrees i té una producció mitjana de 65.000 hectolitres, més de la meitat dels quals (un 60%) són vins negres; un 19% blancs; un 17% rosats i el 4% restants garnatxes i moscatells. La verema a la demarcació de Girona s'allargarà fins a principis d'octubre, moment en què es recolliran les varietats més tardanes, com el carinyena.

Raïm de bona qualitat

El celler Espelt té unes 230 hectàrees de vinyes, bona part de les quals es troben al parc de Cap de Creus i la serra de l'Albera. La directora del celler –n'és la responsable des del mes de març passat–, va concretar que, tot i que l'hivern va ser molt sec, les pluges de la primavera i les calorades de l'estiu han permès una bona maduració del raïm. Espelt preveu que la producció serà semblant a la verema del 2011. Un 65% de la producció anirà a parar a mercats exteriors, sobretot el Japó, el Canadà, Noruega i els Estats Units. “Estem especialment contents perquè els vins de la DO Empordà i també els d'Espelt han tingut un gran reconeixement internacional, i preveiem vendre'n més a l'exterior”, va dir. El crític Robert Parker, i la crítica anglesa Jancis Robinson han dedicat bons articles als vins gironins.

Entre les novetats que Espelt treu al mercat aquest any hi ha una gamma de vins monovarietals fets amb raïms autòctons. Fets amb varietats com ara la garnatxa i la carinyena, es destinaran sobretot a exportació i aniran a parar a zones de països com els Estats Units, Anglaterra i Alemanya. A més, a partir d'aquesta verema, el celler també preveu poder posar l'etiqueta “Vi ecològic” en algunes ampolles, “si arriben els papers”. Fins ara han conreat 50 hectàrees de ceps d'acord amb aquest sistema.

LA XIFRA

2.000
hectàrees,
de les quals 230 pertanyen al celler Espelt de Vilajuïga, és el que abasta la DO Empordà.

LA XIFRA

60
per cent és la proporció de vins
negres; el 19% són blancs; el 17%, rosats i la resta, garnatxes i moscatells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona