Empreses

Tech Rock agrupa quatre empreses i és present a 16 països

El grup fabrica i ven les marques Fixe, Faders, Alien Cams i, des de l'abril passat, Roca. Enguany vol exportar cap a un 70% i assolir els 5 milions de facturació

És l'únic fabricant català de material d'alpinisme i escalada i té 1.500 referències

A Sant Quirze de Besora (Osona) hi havia l'empresa Fixe i a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), la Faders. Les dues firmes són fabricants de material d'escalada i alpinisme; la primera amb 25 anys d'història i la segona, amb 50. El 2009 es van unir i es van convertir en l'embrió del grup Tech Rock, que actualment també fabrica i comercialitza els productes de l'empresa nord-americana CCH (marca Alien Cams) i de Roca, companyia de Santa Perpètua de Mogoda especialitzada en cordes de poliamida. Tot i que aquestes dues últimes absorcions s'han fet en plena crisi, entre el 2010 i el 2012, per al grup Tech Rock és una aposta de futur: “Has de créixer amb molt control, perquè ara el riu ja no baixa tan ple i tots els errors queden a la superfície, però és això o et vas fent petit petit petit, i esperes que la situació canviï”, diu Mariana Clusellas, gerent de Tech Rock.

El grup ara és propietari de les quatre marques –Fixe, Faders, Alien Cams i Roca– i tant les patents com els productes són 100% seus. Entre les quatre marques abracen un específic segment de mercat, sense fer-se la competència entre elles. Fixe està centrada sobretot en material dur i de paret (ancoratges, reunions, arnesos...), mentre que Faders està especialitzada en material d'alpinisme (mosquetons, piolets, grampons...). Amb la compra, el 2010, de l'empresa CCH i la seva marca Alien Cams, operació que va representar una inversió d'uns 200.000 euros, el grup Tech Rock es va quedar un producte conegut arreu del món pel nom de la marca: els aliens, uns friends o encastadors d'expansió a la roca. Arran de la mort del seu creador, David Waggoner, Tech Rock va veure l'oportunitat de negociar amb la vídua la continuïtat de la firma. “Tenia instruccions del marit de no vendre's l'empresa a una altra molt gran que fabriqués el mateix producte, perquè destruiria la seva marca, i nosaltres no teníem cap encastador”, explica Clusellas. Van parlar-ne durant més d'un any. “Ens ho vam endur tot cap aquí, eines i semielaborats, i ens vam comprometre que, mentre hi hagués demanda, poca o molta, faríem l'alien tradicional creat pel seu marit.”

L'empenta de roca.

La compra de la centenària Roca, oficialitzada l'abril del 2012, ha representat al grup Tech Rock incorporar la fabricació de corda i arribar als 40 treballadors. “L'absorció de la facturació de Roca és la que aquest 2013 ens ha de donar el nostre creixement”, diu Clusellas. Les expectatives del grup per a aquest exercici són superar els 3,7 milions de facturació del 2012 i arribar als 5 milions. Per assolir aquesta xifra, Tech Rock confia a augmentar les exportacions. “Tal com està el mercat nacional, créixer en vendes a l'estranger ha de ser el nostre objectiu per a aquest any. Per a nosaltres, el 50% actual és poc. Aquest 2013 penso que podem arribar a exportar entre un 60% i un 70%”, comenta la gerent. En aquest moment, el grup està present a 16 països, tot i que els seus principals mercats són els EUA (des del 2012), França, Alemanya, Itàlia i Portugal.

El grup Tech Rock, l'únic fabricant de Catalunya i de l'Estat espanyol de material d'alpinisme i escalada, produeix 1.500 referències, fetes el 100% a Osona. “Quan es van unir Fixe i Faders ho van fer amb la idea de crear indústria al país”, diu Clusellas. El seu canal de venda són botigues d'esports i distribueixen també altres marques estrangeres. El grup té una nau per emmagatzemar estocs de 800 m² a Sora (Osona) i una altra de 900 m², dels 1.700 m² totals de les instal·lacions de Roca, al Vallès Occidental.

Facturació

3,7 M€

Treballadors

40

Any de fundació

2009

El grup Tech Rock, amb seu a Sant Quirze de Besora, fabrica tota mena de material d'escalada i alpinisme. En els últims anys ha comprat les empreses CCH i Roca
Nous mercats

Indústria i seguretat

Tot i que cada vegada hi ha més dones i joves que s'aficionen al món de l'escalada, en bona part gràcies a la proliferació de rocòdroms, segons Clusellas, el grup Tech Rock no vol deixar de ser present en altres mercats, més enllà del de l'esport. “Podem créixer en el camp de la indústria, oferint material de qualitat i homologat a tot tipus de treballs verticals o que impliquin un cert risc, i també als cossos de seguretat i rescat, des de militars fins a bombers.” El fet de ser una empresa petita els permet personalitzar més els productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tech Rock agrupa quatre empreses i és present a 16 països

Publicat a

economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona